Carența de calciu la plante: de ce e importantă, care sunt cauzele și simptomele și ce tratamente eficiente există

  • 11.08.2025
  • Scris de echipa ALCEDO

Carența de calciu la plante poate duce la pierderi de până la 50% din recolte. Fără acest element, culturile nu se pot dezvolta. Uneori există calciu în sol, dar planta nu îi poate asimila dacă nu primește suficientă apă sau dacă temperaturile sunt prea mari. Carențele de calciu afectează masiv cantitatea și calitatea recoltelor, deoarece elementul are un rol crucial nu doar în dezvoltarea plantelor, ci și în protecția față de stresul hidric, atacurile dăunătorilor și apariția multor boli. În acest articol vă explicăm care sunt simptomele, efectele și cauzele carenței de calciu la diverse culturi și vă prezentăm opțiuni eficiente de tratament.

Rolul calciului în dezvoltarea plantelor

Calciul este implicat în mai multe procese fiziologice ale plantelor. O bună aprovizionare cu calciu oferă următoarele beneficii:

  • crește rezistența plantelor la secetă, arșiță și temperaturi scăzute;
  • îmbunătățește toleranța la boli și dăunători;
  • întărește membranele celulare (lucru esențial în prevenirea căderii la cereale);
  • stimulează diviziunea celulară și permeabilitatea membranelor celulare;
  • este esențial pentru dezvoltarea rădăcinilor (în special a celor fine – „perișorii“, care asigură cea mai mare absorbție a apei și nutrienților), a vârfurilor de creștere, lăstarilor și fructelor;
  • stimulează producerea pigmenților din frunze și fructe (deci veți obține recolte cu aspect apetisant);
  • previne avortarea florilor și căderea fructelor (și ca urmare crește productivitatea recoltei);
  • ajută la dezvoltarea armonioasă a fructelor (ca formă, dimensiuni, culoare, suculență și gust);
  • protejează fructele (în special la ardei, tomate, vinete, măr, păr, cireș ș.a.) împotriva arsurilor în perioadele cu radiații solare intense;
  • contribuie la prelungirea duratei de păstrare a fructelor și legumelor după recoltare.

Simptomele carenței de calciu la plante

Carența de calciu la plante poate fi identificată după următoarele simptome generale:

  • încetinirea creșterii;
  • răsucirea frunzelor tinere, care capătă o nuanță anormală de verde închis;
  • slaba dezvoltare a sistemului radicular;
  • atrofierea și uscarea vârfurilor de creștere;
  • reducerea capacității de germinare.

Întrucât absorbția calciului în plantă depinde de alimentarea cu apă, deficitul poate fi anunțat prin semne vizibile la nivelul solului:

  • băltirea apei;
  • apariția crăpăturilor în caz de secetă accentuată;
  • textură cu permeabilitate slabă, care nu favorizează reținerea și absorbția apei și nutrienților.

Testarea solului înainte de înființarea culturii indică dacă există suficient calciu pentru dezvoltarea plantelor.

Probleme cauzate de carența de calciu

Carența de calciu afectează în mod diferit culturile și provoacă probleme specifice:

  • putregaiul apical al fructelor – la tomate, vinete, ardei gras, capia și gogoșari, pepeni ș.a. Fructele prezintă în partea inferioară pete necrotice maro, care devin negre și afectează calitatea și aspectul recoltei;
  • putrezirea apicală pe interior (BER) – la tomate
  • avortarea fructelor sau apariția unor fructe deformate – la castraveți. Fructele cad prematur sau cresc foarte curbate, deformate;
  • avortarea florilor – la tomate. Florile cad și formarea fructelor nu mai are loc;
  • „inima neagră” – la țelină. În inima rădăcinii de țelină apare un putregai care îi deteriorează țesuturile;
  • brunificarea frunzelor din interior – la varza albă şi de Bruxelles. Frunzele din interiorul căpățânii de varză capătă un aspect brun, textură neatrăgătoare și gust neplăcut;
  • formarea unor bulbi și tuberculi foarte mici – la ceapă și cartof;
  • creștere deficitară – la țelină, morcov, păstârnac și alte rădăcinoase;
  • apariția unor găuri în rădăcini – la morcov;
  • arsuri pe marginea frunzelor – la salată și legume frunzoase;
  • pătarea neagră a fructelor de măr;
  • formarea unor tulpini moi și aplecarea florilor – la rapiță ș.a.m.d.

Toate zonele afectate de carența de calciu – de la rădăcină până la frunze și fructe – devin vulnerabile și favorizează înmulțirea agenților patogeni.

Diferențe între carența de calciu și carența de magneziu

Calciul și zincul au roluri diferite în dezvoltarea plantelor:

  • Calciul este o componentă structurală care acționează la nivel celular și nu se distribuie ușor în plantă (este considerat imobil).
  • Zincul este un oligoelement (micronutrient) necesar în cantități foarte mici, intervine în sinteza hormonilor de creștere (este cofactor enzimatic în formarea auxinelor) și are de asemenea o mobilitate redusă, dar mai mare decât a calciului.

Carențele celor două substanțe au manifestări diferite:

  • Carența de calciu afectează vârfurile de creștere, frunzele tinere și fructele, la care provoacă necroze, margini brune, ofilire și uscare, cum am arătat mai sus.
  • Carența de zinc se manifestă la frunzele tinere și mijlocii, care sunt subdezvoltate, cu dungi sau pete galbene (cloroză) între nervuri, internoduri scurte, iar la vârfuri apare „rozetarea“ (o aglomerare de frunze mici).

Dacă o plantă rămâne cu deficit de calciu netratat, apar rapid probleme structurale. Iată care sunt cele mai frecvente:

  • Țesuturile tinere, vârfurile de creștere și mugurii terminali mor;
  • Frunzele devin maronii (se brunifică) și se necrozează;
  • Planta stagnează în dezvoltare, rămâne mică și își pierde treptat capacitatea de a produce fructe sănătoase;
  • Se produce avortarea florilor sau a fructelor;
  • Fructele cresc mici, deformate, decolorate;
  • Apare putregaiul apical al fructelor: vârful fructului se înnegrește și se descompune.

Deficitul de zinc netratat se manifestă mai lent:

  • apariția de plante pitice;
  • frunzele noi sunt mici, deformate, iar tulpina este scurtă, cu internoduri mici;
  • dereglarea procesului de fotosinteză (manifestat prin apariția clorozei intervenale);
  • formarea unor fructe mici, puține și de calitate slabă.

În ambele cazuri recoltele sunt mai reduse, slabe calitativ, iar plantele sunt firave, sensibile la stres termic, dăunători și boli. Efectele netratării deficitelor de calciu și zinc se agravează de la an la an.

Cauzele carenței de calciu

Chiar dacă există destul calciu în sol, absorbția elementului în plantă poate fi împiedicată și apar carențe care afectează calitatea culturilor. Aprovizionarea cu calciu trebuie să fie constantă, deoarece elementul este imobil: odată absorbit și fixat în organele vegetative nu migrează mai departe, ceea ce afectează dezvoltarea fructelor.

Factorii care împiedică planta să absoarbă calciul din sol:

  • Irigarea necorespunzătoare (cantități insuficiente de apă sau apă care băltește și duce la asfixierea rădăcinilor);
  • Temperaturi prea mari (peste 45 de grade Celsius) care stopează fotosinteza;
  • Temperaturi prea scăzute, care inhibă absorbția apei și nutrienților prin rădăcini;
  • Radiații solare excesive, luminozitate prea intensă;
  • Sol cu concentrații prea mari de azot nitric și amoniacal (ca efect al fertilizării excesive cu acești nutrienți sau al descompunerii unor cantități mari de materii organice cum ar fi gunoiul de grajd);
  • Sol cu salinitate mare;
  • Sol cu pH mai mare de 7,5;
  • Sol prea puțin permeabil, argilos;
  • Ploi acide;
  • Umiditate relativă a aerului foarte ridicată (în câmp ca urmare a ploilor abundente pe durate îndelungate, iar în solarii ca efect al aerisirii deficitare, foarte frecventă în România);
  • Planta are sistemul radicular slab dezvoltat (cauzat de solul greu, neaerat sau rece sau de deficitul de fosfor la vremea plantării)
  • Rădăcina plantei este prea mică față de masa foliară (frunzișul se poate dezvolta excesiv în urma administrării unei cantități prea mari de azot și are un necesar de apă pe care rădăcina nu-l poate furniza);
  • Fuzarioza, verticilioza și alte boli fungice care acționează la nivelul rădăcinii și blochează absorbția;
  • Sol cu concentraţie prea mare de săruri solubile (rezultate din fertilizarea excesivă);
  • Sol cu exces de ioni de amoniu sau uree ș.a.

Cum prevenim și tratăm carența de calciu

Pentru a vă feri culturile de carențele de calciu este imperativ să asigurați atât prezența în sol a elementului în cantitățile necesare, cât și să ajutați plantele să-l absoarbă în mod constant.

Vă recomandăm următoarele măsuri de prevenție:

  • Administrați calciu în mod regulat și încă de timpuriu, pentru că planta are nevoie de timp și de condiții propice pentru a-l absorbi, iar furnizarea elementului trebuie să fie continuă pe toată durata de dezvoltare.
  • Folosiți sisteme de irigare prin picurare. Astfel puteți furniza plantelor necesarul de apă în mod constant.
  • Aerisiți culturile prin defoliere treptată, copilire, respectarea distanței minime de plantare, aerisirea frontală și laterală a solariilor etc.
  • Mușuroiți plantele pentru a stimula dezvoltarea rădăcinilor adventive (acolo unde este cazul).
  • Aplicarea preventivă de tratamente foliare cuprice și biostimulatori.

Produse Alcedo recomandate

Pentru îmbunătățirea calității solurilor și asigurarea necesarului de calciu:

  • Omya Calciprill – fertilizant granulat, pe bază de particule micronizate de carbonat de calciu natural. Îmbunătățește solul prin creșterea pH-ului, ameliorarea structurii și a capacității de absorbție a apei, crește disponibilitatea nutrienților din sol și oferă un aport consistent de calciu.
  • TerraCalco 55 – produs ecologic, amendament de sol cu neutralizare lentă, care conține cea mai eficientă formă de carbonat de calciu.
  • TerraCalco 95 – amendament de sol pe bază de carbonat de calciu, deosebit de eficient și cu multiple beneficii: structurare, aerare, permeabilitate, afânare, prelungirea retenției și eliberării apei, creșterea eficienței erbicidelor peliculare, creșterea pH-ului, deblocarea macroelementelor și microelementelor din sol, proliferarea râmelor și a microorganismelor benefice ș.a.

Pentru prevenirea și combaterea carențelor se recomandă îngrășăminte foliare ca:

  • Folimax Calcium Plus – fertilizant foliar lichid cu un complex de substanțe care cresc absorbția calciului și previne toate efectele nocive ale carenței, inclusiv apariția necrozelor foliare, putregaiurilor și pătărilor fiziologice sau crăparea fructelor. Crește rezistența plantelor la secetă, caniculă și atacurile patogenilor și prelungește perioada de păstrare a legumelor și fructelor.
  • Folimax CaLSA – fertilizant foliar lichid bogat în calciu, special formulat pentru completarea necesarului de calciu și prevenirea necrozelor, putregaiurilor și celorlalte manifestări ale deficitului de calciu. Se administrează la culturile de legume, pomi și arbuști fructiferi, căpșuni, viță-de-vie, flori și plante ornamentale.
  • Folimax Magical – îngrășământ foliar cu azot, magneziu și calciu pentru fertilizare foliară și fertirigare, care previne și combate carențele de calciu și magneziu la o varietate de plante de cultură.
  • Cropshield – îngrășământ foliar bogat în calciu, cu efecte dovedite în combaterea efectelor carențelor acestui element la culturile de legume, pomi fructiferi și viță-de-vie. La struguri, spre deosebire de alte tratamente de combatere a bolilor fiziologice și mucegaiurilor, nu lasă reziduuri chimice în must și crește calitatea recoltei prin optimizarea fotosintezei și a utilizării apei.
  • Folimax Calcifol-IQ – fertilizant foliar cu conținut ridicat de oxid de calciu, pentru culturi intensive de pomi și arbuști fructiferi, legume, ceapă, căpșun, varză ș.a.

Pentru creșterea capacității plantelor de a absorbi calciul din sol:

  • Rootip Basic – îngrășământ care stimulează dezvoltarea rădăcinilor fine (perișorilor radiculari) și astfel crește absorbția de calciu din sol. Se aplică prin fertigare, foliar sau radicular, după caz.

Pentru plante sănătoase și recolte de bună calitate vă recomandăm să faceți periodic o analiză a solului cu ajutorul serviciului Alcedo MySoil. Veți afla astfel exact ce caracteristici și ce compoziție are pământul pe care-l cultivați și veți putea doza corect fertilizanții, optimizând costurile și eficiența tratamentelor.

Concluzii și recomandări

Carențele de substanțe nutritive – adică bolile de nutriție, cum este putregaiul apical în cazul deficienței de calciu – sunt cele mai frecvente probleme ale plantelor și provoacă pierderi mari de recolte.

Pentru culturi sănătoase și productive, cele mai eficiente măsuri sunt:

  • analiza solului;
  • aplicarea schemei potrivite de tratamente (amendarea solului, combaterea buruienilor, dăunătorilor și bolilor, fertilizare, stimularea absorbției de nutrienți ș.a.m.d.);
  • monitorizarea dezvoltării plantelor și corectarea deficiențelor prin administrarea produselor potrivite fiecărei culturi.

Dacă aveți nevoie de ajutor pentru întocmirea unei scheme personalizate de tratamente, în funcție de caracteristicile solului și de necesitățile specifice ale culturilor dumneavoastră, specialiștii Alcedo vă stau la dispoziție. Ne poți contacta completând formularul sau folosind datele de contact de aici.

Noua versiune MyAlcedoCatalogue Simplă. Clară. Iscusită.

Descarcă gratuit!

  • Android 15+