Cum va fi vremea in aceasta saptamana

Scris de Echipa Alcedo

vreme urata (1)Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general normal. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 3 si 13°C, iar cea maxima va fi cuprinsa intre 10 si 25°C. Instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin ploi sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si local caderi de grindina, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. De asemenea, cantitatile de apa pot depasi 15-20 l/mp si izolat chiar, 30-35 l/mp. Rezerva de umiditate accesibila plantelor de grau de toamna pe adancimea de sol 0-100 cm se va mentine in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei si Moldovei.

Procesele biologice atat la culturile de toamna, cat si la speciile de primavara infiintate pana in prezent vor evolua in general normal. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi pe ansamblu buna si medie, respectiv medie si slaba in culturile intarziate fenologic si pe arealele agricole unde se vor semnala deficite de apa in sol.

Conditiile agrometeorologice prognozate vor fi in general favorabile desfasurarii lucrarilor agricole specifice (semanat, plantat, fertilizari, erbicidari, tratamente fito-sanitare in vii si livezi).

sursa: meteoromania.ro