Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Sub aspect termic, vremea normala de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de incalzire treptata, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 3 si 14°C, iar cea minima intre -7 si 10°C in cea mai mare parte a tarii, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei si a inghetului superficial la sol. Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale, reduse cantitativ, insotite de intensificari de scurta durata ale vantului.

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-50 cm va prezenta valori  satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in Oltenia, Banat si Maramures, cea mai mare parte a Crisanei, Transilvaniei, Munteniei si Dobrogei. Continutul de apa din sol se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Moldova, local nordul, nord-estul si nord-vestul Munteniei, izolat estul si centrul Transilvaniei, vestul Crisanei, centrul Dobrogei.

Pe fondul temperaturilor mai ridicate din aer si sol, procesele de crestere si dezvoltare ale culturilor de toamna se vor desfasura in general normal in cea mai mare parte a zonelor agricole, iar in depresiuni, ritmurile de vegetatie vor fi mai lente si izolat chiar stagnate temporar. Functie de data semanatului si conditiile pedo-climatice, orzul si graul de toamna se vor afla la germinare, rasarire si formarea frunzei a treia, precum si infratire. Starea de vegetatie va fi buna si medie in culturile infiintate in epoca optima, respectiv medie si slaba la cele tardive. Sub aspect fenologic, la rapita va predomina dezvoltarea aparatului foliar (7-13 frunze), la nivelul intregii tari. Pomii fructiferi si vita de vie vor intra treptat in starea de repaus vegetativ, continuandu-se totodata ingalbenirea si caderea masiva a frunzelor, in toate plantatiile.

Conditiile agrometeorologice prognozate vor permite continuarea lucrarilor agricole in camp (araturi, intretinerea plantatiilor pomi-viticole, fertilizari, etc.) in aproape toate zonele de cultura, cu exceptia zilelor cu precipitatii.

sursa: meteoromania.ro