Cu ce erbicidam in preemergenta cultura de floarea soarelui?

Scris de Echipa Alcedo

Pentru a inregistra o eficacitate cat mai ridicata in combaterea buruienilor din cultura de floarea soarelui, pot fi aplicate mai multe tratamente, in functie de speciile de buruieni existente si de dominanta acestora.

Primul tratament, aplicat imediat dupa semanat, in preemergenta, combate buruienile monocotiledonate anuale (Setaria, Echinochloa) din seminte, dar si unele dicotiledonate.

Ce erbicide puteti alege pentru aceasta faza?

TENDER asigura combaterea superioara si de lunga durata in special a buruienilor graminee, dar si a unor buruieni cu frunza lata. Aplicat in doza de 1-1,5 l/ha, imediat dupa semanat in conditii de umiditate, combate buruienile monocotiledonate anuale (Setaria, Echinochloa, Digitaria, Sorghum din samanta) si unele dicotiledonate (Amaranthus, Chenopodium) din culturile de floarea soarelui.

SILBA este un erbicid selectiv ce actioneaza impotriva majoritatii buruienilor monocotiledonate si dicotiledonate anuale. Aplicat preemergent, in doza omologata de 3,5-4 l/ha, combate buruienile anuale (exceptie: Xanthium, Solanum, Sinapis) din culturile de floarea soarelui.

Atentie! SILBA nu se aplica pe o cultura de floarea soarelui in curs de rasarire sau rasarita, ci numai in intervalul semanat – rasarit, cat mai aproape de momentul semanatului.

PROMAN este un erbicid sistemic cu aplicare in preemergenta, pentru combaterea buruienilor monocotiledonate si dicotiledonate anuale. Se aplica imediat dupa semanat, inainte de rasarirea culturii (BBCH 00-08), doza omologata fiind 2-3 l/ha.

Pentru o buna eficacitate a erbicidelor, patul germinativ trebuie sa fie bine pregatit, fara bulgari si cu o umiditate suficienta in sol.