Atentie la daunatorii rapitei, in special gargarita tulpinilor, poate si viespea rapitei. Va pot lasa fara cultura!

Scris de Echipa Alcedo

Desi suntem in luna februarie, in urmatoarele 2 saptamani, mai ales in sudul tarii, se anunta temperaturi de primavara, cand in timpul noptilor temperaturile vor fi peste 00C, iar ziua vor trece chiar peste 150C. Temperaturile sunt favorabile aparitiei gargaritei tulpinilor de rapita (Ceutorhynchus napi), chiar si a viespei rapitei (Athalia rosae).

In aceste conditii, pentru depistarea gargaritei tulpinilor, va recomandam sa utilizati capcane lipicioase si sa monitorizati zilnic intre orele 10:00 si 12:00 culturile de rapita. La aparitia a 3 pana la 5 daunatori, efectuati un tratament de combatere cu un insecticid piretroid de sinteza, cum este FASTER DELTA (0,3 l/ha) care, pe langa gargarita tulpinilor de rapita, combate si alti daunatori, asa cum este viespea rapitei.

Insa, pentru o perioada mai lunga de control, va recomandam MOSPILAN 20 SP in doza de 0,150 kg/ha + FASTER DELTA, in doza de 0,3 l/ha, in asocierea cu unul din adjuvantii VITAL 90 (250 ml in 250 l apa), HURRICANE (125 ml in 250 l apa) sau SILWET STAR (125 ml in 250 l apa).

Si daca tot interveniti in sola, nu este rau sa aplicati si un erbicid pentru combaterea buruielilor, in special a celor cu frunza lata, asa cum este KORVETTO, in doza de 1 l/ha.