Atentie la daunatorii rapitei, in special gandacul lucios, acum cand isi face aparitia butonul floral!

Scris de Echipa Alcedo

Dupa o iarna blanda si o luna martie capricioasa, cu temperaturi scazute, mai ales noaptea si dimineata, se pare ca vine primavara. Urmeaza zile calduroase, cu temperaturi de peste 200C ziua si peste 80C noaptea, in special in sudul tarii.

Aceste temperaturi in mod sigur vor favoriza inflorirea culturii de rapita, care acum este la aparitia butonului floral, dar odata cu aceastea vor aparea si daunatorii, in special gandacul lucios (Meligethes aeneus), care se hraneste cu organele florale, unde isi depune si ouale.

In aceste conditii, pentru depistarea daunatorilor, va recomandam sa utilizati capcane lipicioase si sa monitorizati zilnic culturile de rapita. Puteti aplica un piretroid de sinteza, asa cum este FASTER DELTA (0,3 l/ha), FASTER GOLD 50 EC (0,1 l/ha) sau FASTER MAGNUM (0,05 l/ha).

Insa, pentru o perioada mai lunga de control, va recomandam MOSPILAN 20 SP in doza de 0,150 kg/ha aplicat singur sau asocial cu unul din piretroizii enumerati mai sus. Si nu uitati de asocierea cu unul din adjuvantii VITAL 90 (250 ml in 250 l apa), HURRICANE (125 ml in 250 l apa) sau SILWET STAR (125 ml in 250 l apa).