Vineri, ultima zi de depunere a cererilor pentru politele de asigurare

APIAAPIA anunta ca pana vineri, inclusiv, se pot depune cererile de solicitare a ajutorului de stat pentru politele de asigurare incheiate cu societatile de asigurare-reasigurare pentru culturile infiintate in primavara anului 2014, plantatii de pomi, arbusti fructiferi, de hamei si de vii, cu exceptia soiurilor de struguri pentru vin care beneficiaza de sprijin in conformitate cu prevederile MADR nr. 756/2008, si pentru care s-a platit contravaloarea acestora. Cererea de solicitare a ajutorului pentru plata primelor de asigurare- culturi agricole, va fi insotita de copia cererii unice de plata pe suprafata pentru anul 2014, inregistrata la APIA, din care rezulta structura culturilor agricole, si se depune la Centrul Judetean al APIA, pe raza caruia este situata exploatatia agricola pentru care se solicita ajutorul de stat, plata primelor de asigurare sau unde a fost depusa cererea unica de plata pe suprafata.

Conform H.G. nr. 756/2010 ajutorul de stat se acorda sub forma de rambursare beneficiarilor si reprezinta o cota procentuala din costul primelor de asigurare platite de catre producatorii agricoli, dupa cum urmeaza:

  1. a) 70% pentru politele care prevad acoperirea pierderilor cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale;
  2. b) 50% pentru politele care prevad acoperirea pierderilor cauzate de fenomenele meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale, precum si a altor pierderi cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile si/sau a pierderilor cauzate de boli ale animalelor ori ale plantelor sau de infestari parazitare.

Beneficiarii ajutorului de stat sunt intreprinderile mici si mijlocii care desfasoara activitate in domeniul productiei agricole primare, privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare si conform Regulamentului (CE) nr. 800/2008 al Comisiei din 6 august 2008.

Ajutor necuvenit reprezinta orice suma care, in urma verificarilor efectuate de catre APIA sau de catre alte institutii abilitate, se constata ca a fost acordata beneficiarilor care nu au respectat prevederile legale.

Beneficiarii care, prin inscrierea sau atestarea de date nereale pe documentele de decontare aferente ajutorului de stat, au incasat sume de la bugetul de stat in mod necuvenit, nu mai beneficiaza de ajutor pentru o perioada de trei ani.Totodata, sumele reprezentand ajutor necuvenit se recupereaza de la beneficiarii ajutorului de stat.

sursa: alba24.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.