Vine iarna, minim 20% din suprafata fermei trebuie acoperita cu culturi de toamna sau culturi perene

Scris de Echipa Alcedo

terenuri agricole_30.03.2011 (1)Pentru ca se apropie iarna va reamintin, una dintre conditiile impuse de catre MADR pentru a putea acorda platile de sprijin din cadrul Pilonului I. Potrivit prevederilor Ordinului MADR/MMP, privind bunele conditii agricole si de mediu in Romania, fermierii trebuie sa respecte in anul 2014 mai multe standarde GAEC. Unul dintre acestea esteGAEC 1, care prevede reducerea eroziunii solului.

Pentru a respecta aceasta conditie, este necesar ca pe timpul iernii cel putin 20% din suprafata totala a terenului arabil din cadrul fermei (nu fiecare parcela in parte) sa fie acoperit cu culturi de toamna sau culturi perene.Suprafetele de teren arabil lasate nearate peste iarna vor fi luate in calculul procentului de suprafata acoperita de vegetatie pe timpul iernii. De asemenea, terenul arabil nelucrat, intretinut in bune conditii agricole si de mediu, poate fi considerat ca acoperit cu vegetatie. Acoperirea cu vegetatie sau resturi vegetale pe timpul iernii se verifica in perioada noiembrie-decembrie, pe toate parcelele de teren arabil ale fermei, inclusiv pe parcelele cu suprafata mai mica de 0,3 ha.

Eroziunea solului, provocata de precipitatiile si vanturile din timpul iernii (indeosebi pe terenurile in panta sau nisipoase), se reduce semnificativ daca aratura pentru culturile prasitoare se va executa in primavara, si nu imediat dupa recoltarea culturilor, miristea si resturile vegetale fiind lasate pe loc peste iarna.

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.