Viermele vestic al porumbului, combatut cu o gena de la oregano

Scris de Echipa Alcedo

porumbOamenii de stiinta elvetieni exploreaza in prezent metode eficiente pentru a putea proteja porumbul secolului 21, prin reinarmarea sa cu metode ancestrale de aparare.Cercetatorii condusi de dr. Ted Turlings de la Universitatea din Neuchatel, Elvetia, au descoperit ca mai multe varietati ale porumbului modern si-au pierdut capacitatea naturala de a produce substanta chimica E-beta-cariofilena. Aceasta este produsa in mod normal de radacinile mai multor stramosi ai porumbului modern (teosinte), cand acestea sunt atacate de viermele vestic al porumbului.

Oamenii de stiinta au utilizat transformarea genetica pentru a putea investiga daca reactivarea secretiei de E-beta-cariofilena ar putea proteja plantele de porumb impotriva viermelui vestic. Dupa introducerea unei gene din oregano, porumbul transformat a secretat E-beta-cariofilena in mod constant. Drept rezultat, aceste plante au atras mai multi nematozi si au suferit mai putin in urma atacurilor viermelui vestic al porumbului.

sursa: ziarulfermierului.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.