Vesti bune pentru fermieri…

Scris de Echipa Alcedo

bani-subventieIeri, a fost publicata in Monitorul Oficial, Hotararea de Guvern prin care au fost aprobati banii pentru plata producatorilor agricoli pentru campania 2016. Asadar, Ministerul Agriculturii are la dispozitie suma de 822 milioane lei, adica circa 185 de milioane de euro. Acesti bani nu sunt alocati insa doar pentru plata avansului din subventiile pentru campania 2016, ci si pentru masurile de informare si promovare pentru produsele agricole pe piata interna si in tarile terte, a celor de promovare a vinurilor, a masurilor de piata si interventie in agricultura sau restul platilor ramase restante pentru campania 2015!

Dupa cum a anuntat, in exclusivitate pentru Agrointeligenta, directorul general al APIA, Adrian Pintea, anul acesta fermierii nu primesc bani doar din valoarea SAPS, ci din toate schemele pe care le implica aceasta plata, ceea ce va duce la un cuantum consistent pe hectar. ”Romania a acordat anul trecut decat pe Schema de plata pe suprafata (SAPS), dar anul acesta vom da avans pentru urmatoarele scheme: SAPS, Plata Redistributiva, Tanar fermier, Inverzire si pentru Micul fermier. Plus, avem avans din bugetul FEADER respectiv Masura 10 agromediu, Masura 11 agricultura ecologica si Masura 13 zone defavorizate. Asa cum am spus, in regulamentul 699 s-a stabilit pentru fiecare dintre acestea pe care le-am enumerat, care sunt sumele dar si cuantumul total alocat Romaniei iar in Regulamentul 1617 din 2016 care a aparut in 8 septembrie s-a stabilit ca pentru anul de cerere 2016 statele membre pot sa plateasca avansuri de pana la 70 la suta in cazul platilor directe, bani ce se dau din bugetul FEGA, si 85 la suta in cazul sprijinului acordat in cadrul dezvoltarii rurale. Deci fiecare tara hotaraste ce procent din schemele amintite acorda deci putem merge spre exemplu pe 69% din schemele acordate din bugetul FEGA sau 84% din cele acordate din bugetul FEADER”, a explicat Adrian Pintea.

Odata cu Hotararea de Guvern aparuta in Monitorul Oficial, Ministerul Agriculturii are banii la dispozitie, insa se va face un nou proiect de lege special pentru avansul din campania 2016, in care se va specifica clar plafonul alocat, cuantumul si procentul care se plateste.

sursa: agrointel.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.