Utilizati ALCUPRAL 50 PU in vii si livezi, in perioada de repaus vegetativ

Scris de Echipa Alcedo

Alcupral-50-PUMai sunt foarte putine zone agricole unde se mai recolteaza inca fructe. Dupa finalizarea campaniei de recoltat, specialistii in protectia plantelor va sfatuiesc sa nu omiteti efectuarea de tratamente fitosanitare, in perioada urmatoare, in vii si livezi. Aceste tratamente sunt foarte importante, intrucat pot duce la scaderea numarului de tratamente ulterioare, prin reducerea considerabila a infectiilor primare si a rezervei de forme hibernante ale daunatorilor.

Unul dintre tratamentele care trebuie facute in perioada de toamna-iarna este cel cu produse pe baza de cupru. Un produs pe baza de cupru este si  ALCUPRAL 50 PU , care are o actiune fungicid-bactericida de contact, cu eficienta ridicata in prevenirea si combaterea unor boli, precum: rapanul, focul bacterian, patarea frunzelor, ciuruirea frunzelor, mana.

Tratamentul cu ALCUPRAL 50 PU se va aplica pentru o mai buna maturare (coacere) a lemnului, dar si pentru a reduce presiunea de infectie cu boli din vii si livezi. Tratamentul trebuie efectuat atunci cand aproximativ jumatate din frunzele pomilor si a vitei-de-vie au cazut. Potrivit specialistilor, cuprul se va depune atat pe frunzele ramase pe plante cat si pe cele cazute pe sol.
In momentul in care vor cadea toate frunzele, cuprul aflat intre frunze va omori toti agentii patogeni care urmeaza sa ierneze pe sol. De asemenea, trebuie spus si faptul ca, solutia ajunsa pe ramuri va actiona asupra agentilor patogeni de pe ramuri.

In tabelul de mai jos, aveti cultura, agentul de daunare, precum si doza pe care o puteti folosi in tratamentele fitosanitare cu ALCUPRAL 50 PU.

Cultura Agent de daunare Doza
Mar Rapanul (Venturia inaequalis)
Focul bacterian (Erwinia amylovora)
0,3% (4,5 kg/ha in 1500 l apa)
Par Rapanul (Venturia inaequalis)
Focul bacterian (Erwinia amylovora)
0,3% (3 kg/ha in 1000 l apa)
Prun Patarea rosie a frunzelor (Polystigma rubrum)
Ciuruirea frunzelor (Stigmina carpophylla)
0,2% (2 kg/ha)
Gutui Focul bacterian (Erwinia amylovora) 0,3% (4,5 kg/ha)
Cires, visin Patarea frunzelor (Blumeriella jaapi) 0,2% (2 kg/ha)
Vita-de-vie Mana (Plasmopara viticola) 3 kg/ha in 1000 l apa

Echipa ALCEDO