Tratamente cu fungicide si insecticide in cultura de mazare. Acum este momentul lor!

Scris de Echipa Alcedo

efectul-tratamentelor-fitosanitare-in-cultura-de-mazareMazarea este o cultura sensibila la atacul bolilor si daunatorilor, iar conditiile meteo din ultimele saptamani au creat conditii prielnice dezvoltarii acestora. Asa ca, in “ferestrele” de timp fara precipitatii, specialistii in protectia plantelor va recomanda efectuarea tratamentelor cu fungicide si insecticide pentru aceasta cultura, atat preventiv, cat si in contextul in care ati sesizat atacul.

Referitor la boli, cele mai frecvente sunt:  antracnoza, rugina si mana. Pentru acestea, ALCEDO va recomanda fungicidele:
ACROBAT MZ 69 WG (dimetomorf 9% + mancozeb 60%) in doza de 2 kg/ha pentru prevenirea si combaterea manei- Peronospora pisi;
ORTIVA TOP (azoxistrobina 200 g/l + difenoconazol 125 g/l). Se recomanda aplicarea incepand de la aparitia mugurilor florali pana cand, aproximativ 70% din pastai au atins dimensiunea finala (caracteristica soiului cultivat). Doza omologata este de 1 l/ha si actioneaza asupra urmatoarelor boli: antracnoza sau ascochitoza mazarii (Mycosphaerella pinoides, Asochyta pinoides), fainarea (Erysiphe pisi), mana (Peronospora viciae). Produsul actioneaza prin contact si sistemie locala translaminara.

Fara tratament, daunatorii va pot compromite cultura

Ca si bolile, si daunatorii pot ataca cultura de mazare, iar fara efectuarea unui tratament cu insecticide cultura poate fi compromisa. Dintre daunatori, pagubele cele mai importante sunt produse de gargarita (Bruchus pisorum). Femela depune ouale pe pastai, iar larvele patrund in seminte si se hranesc pana ajung adulti. Pentru combaterea daunatorilor, puteti utiliza urmatoarele insecticide:
BACTOSPEINE DF – in doza de 0,5-1kg/ha si este util in combaterea omizilor defoliatoare (Mamestra, Spodoptera, Autographa, Orthosia, Thaumetopoeidae, Pieris, etc). Acesta este un insecticid biologic si se administreaza de la ecloziune si primele stadii larvare;
DECIS EXPERT 100 EC (deltametrin 100 g/l) in doza de 75 ml/ha si se foloseste impotriva tantarului florilor de mazare (Contarinia pisi);
– KARIS 10 CS ( lambda-cihalotrin 100 g/l) – in doza de 50 ml/ha, impotriva gargaritei boabelor de mazare (Bruchus pisorum), gargaritei fasolei (Acanthoscelides obsoletus). Tot acest insecticid se utilizeaza in doza de 75 ml/ha impotriva moliei pastailor de mazare (Cydia nigricana), dar si a paduchelui verde al mazarii (Acyrthosiphon pisum);

Atentie! Pentru o buna protectie a culturii de mazare, se recomanda aplicarea insecticidelor in doua faze:
– primul tratament se va face cand aproximativ 20% din cultura este inflorita.
– cel de-al doilea tratament cu insecticid se va executa cand 20% din flori au inceput sa se scuture.

Pe langa fungicide si insecticide, si fertilizarile foliare reprezinta o veriga tehnologica extrem de importanta pentru cresterea si dezvoltarea plantelor, prin asigurarea in optim a elementelor nutritive, necesare in fiecare stadiu de crestere si dezvoltare a culturii de mazare, mai ales in perioadele critice de nutritie. In acest context, va recomandam folosirea fertilizantului Folimax Molibden, in doza de 0,5-0,9 litri/ha tank mix cu FoliMAX Boron Plus 0,5-1,0 kg/ha sau FoliMAX BorON MIX 0,5-1,0 kg/ha. De asemenea, se mai poate utiliza FoliMAX Bor 21 FS, in doza de 1,0-1,5 kg/ha.

Daca doriti sa achizitionati aceste produse, dar si alte produse de protectia plantelor, va rog sa luati legatura cu reprezentantul ALCEDO din zona dumneavoastra agricola sau sa intrati pe site-ul www.alcedoltd.ro, SECTIUNEA PRODUSE.

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.