Termenul pentru finalizarea platilor directe, prelungit cu o luna

Scris de Echipa Alcedo

baniZilele trecute, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a declarat ca in conditiile adoptarii deciziei la nivel european privind noul termen limita de 15 octombrie pentru efectuarea platilor directe, termenul pentru finalizarea acestora catre fermierii din Romania va fi prelungit cu cel mult o luna peste termenul initial de 30 iunie. “Decizia mea este sa prelungesc platile cu o luna, daca se adopta decizia la nivel european, dar asta nu inseamna ca imi propun alte termene. Eu vreau sa finalizam platile la 30 iunie, dar pentru a nu avea influentari de risc pentru buget, pentru ca oricum fermierul nu va fi penalizat, o sa prelungesc cu o luna, dar nu mai mult”, a declarat ministrul.

Reamintim ca, in urma cu o saptamana, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, a confirmat prelungirea termenului pana la care statele membre pot efectua plati directe, fara reduceri ale ratei de rambursare, astfel ca noua data-limita este 15 octombrie 2016, fata de 30 iunie 2016.

Oficialul european a subliniat ca aceasta este o masura exceptionala, care reflecta dificultatile cu care unele Agentii de Plati s-au confruntat in primul an de implementare a noii Politici Agricole Comune. Astfel, in conformitate cu normele europene, pentru platile efectuate dupa 30 iunie, se aplica reduceri ale ratei de rambursare de 10% (pentru cele efectuate in luna iulie), 25% (august) si 45% (septembrie). Pentru statele care solicita si obtin aceasta derogare si efectueaza plati dupa 30 iunie, reducerile mai sus mentionate nu se aplica.

sursa: agroromania.manager.ro