Statele membre vor acorduri de compromis pentru aprobarea culturilor modificate genetic

Scris de Echipa Alcedo

porumb UcrainaUniunea Europeana a abordat diviziunile profunde cu privire la culturile modificate genetic, apeland la un acord de compromis, care este de natura sa ajute statele membre sa obtina aprobarea lor, permitand in acelasi timp altor tari sa le interzica.

Culturile modificate genetic, desi larg raspandite in America si Asia, au starnit opinii diferite in Europa, evidentiind o opozitie puternica in multe tari, inclusiv Franta si Germania.

Acordul de compromis este destinat sa puna laolalta atat statele membre, care sustin culturile modificate genetic, cat si pe cele care li se opun. Acordul a fost salutat de catre Marea Britanie, care spera la o acceptare mai rapida a culturilor modificate genetic in Europa, mai ales fata de oponentul sau, Franta. „Aceasta propunere ar trebui sa ajute la deblocarea procesului nefunctional din UE pentru aprobarea culturilor modificate genetic” au sustinut fermierii si ministrul mediului.

Intalnirea cu usile inchise a reprezentantilor statelor membre UE a scos la iveala sprijinul aproape in unanimitate al acordului de compromis. Cea care s-a abtinut a fost Belgia, dorind sa obtina o aprobare oficiala in cadrul reuniunii ministrilor de luna viitoare de la Luxemburg. Dupa acest demers insa, va avea nevoie de sprijinul Parlamentului European nou ales in cursul acestui an.
Purtatorul de cuvant al Comisiei, Frederic Vincent, a declarat ca reactia Comisiei a fost „prudent optimista”, adaugand ca o noua lege ar putea fi adoptata in mod oficial fie la sfarsitul acestui an, fie la inceputul anului viitor.

sursa: news.agropages.com