Statele membre UE vor decide daca vor sau nu sa cultive OMG-urile autorizate pentru Europa

Scris de Echipa Alcedo

porumb omgUE a decis de curand sa permita fiecarui stat membru sa interzica sau nu culturile modificate genetic, autorizate la nivelul UE, chiar daca acestea sunt permise in intreaga Europa. Din cele 28 de state membre, 26 au aprobat aceasta lege, ce permite companiilor sa comercializeze culturile aprobate pentru cultivare de catre EFSA (Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara), oriunde pe continent. Pe de alta parte, ofera fiecarei tari puterea de a refuza sa permita cultura in interiorul propriilor frontiere, fie inainte, fie dupa plantare. Tarile vor fi, de acum, in masura sa elimine o cultura, chiar daca este deja in crestere, din motive care nu sunt neaparat legate de agricultura, inclusiv planificari urbane, sociale sau factori economici. Pana acum, tarile trebuiau sa demonstreze prin dovezi stiintifice ca o cultura modificata genetic este periculoasa din punct de vedere biologic.

In acelasi timp, adoptarea acesteia va fi, fara indoiala, bine primita in tari precum Bulgaria, al carei Guvern a votat pentru interzicerea porumbului MON 810, in conformitate cu pozitia sa pe termen lung. In alte tari, cum ar fi Romania, porumbul modificat genetic este o cultura populara.

De asemenea, in plus fata de porumb, EFSA a aprobat si rapita modificata genetic, MON 88302, a carei modificare subliniaza proteina CP4 EPSPS care exprima toleranta la glifosat. Intr-o decizie publicata in luna iunie, EFSA a explicat ca efectele rapitei OMG asupra omului, animalelor si ale mediului sunt la fel ca si cel al rapitei nemodificata genetic.

sursa:farmchemicalsinternational.com