Standarde pentru mentinerea continutului de materie organica in sol

arderea miristilorReferitor la arderea miristilor si a resturilor vegetale, pe terenul arabil, in GAEC 5 este mentionat, ca acest lucru nu este permis, din cauza ca se va polua atmosfera iar materia organica din sol se va pierde. Agricultorul care utilizeaza teren arabil (inclusiv pajisti temporare)nu trebuie sa arda miristile si/sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor (paie de cereale paioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapita, inclusiv iarba ramasa dupa cosirea pajistilor temporare etc.).

Intre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Garda Nationala de Mediu (GNM) si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) a fost incheiat un Protocol de colaborare. Scopul acestuia este cresterea eficientei actiunilor de control privind respectarea, de catre fermierii care solicita plati directe, a conditiilor GAEC referitoare la arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil si la arderea pajistilor permanente.

In cazul in care, in urma controlului pe teren, se constata ca anumite suprafete ale exploatatiei au fost arse, focul fiind provocat de o cauza necunoscuta, pentru a nu fi penalizat, agricultorul trebuie sa prezinte la APIA, in decurs de 10 zile lucratoare de la producerea evenimentului, o copie dupa sesizarea depusa si inregistrata la politie sau la inspectoratul judetean pentru situatii de urgenta privind producerea acestui fapt.

Echipa ALCEDO

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.