Solutii iscusite si complete pentru erbicidarea porumbului in primele faze de vegetatie

Scris de Echipa Alcedo

Cantitatea de apa acumulata in sol, in urma precipitatiilor din ultima perioada, asigura tuturor culturilor un start optim pentru dezvoltarea lor. In acelasi timp, umiditatea favorizeaza aparitia si dezvoltarea buruienilor intr-un numar mult mai ridicat.

Una din lucrarile de intretinere din cultura de porumb este combaterea buruienilor, porumbul fiind sensibil la imburuienare, in special in primele faze de vegetatie (postemergenta). In actiunea de combatere, pe langa metodele agrotehnice clasice (lucrarea cu sapa rotativa sau grapa cu colti, prasile mecanice si manuale), se utilizeaza metode chimice, prin aplicarea erbicidelor si, cel mai bine, aplicarea impreuna a celor doua metode.

ASTRAL 40 OD, sub forma de suspensie concentrata uleioasa fina, este un erbicid sistemic selectiv care este absorbit prin frunze si radacini, se transloca spre tesuturile de crestere, stopand diviziunile celulare si cresterea buruienilor, provocandu-le uscarea.

Dozele omologate pentru acesta sunt: 0,8 l/ha, pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale, in faza de 2- frunzulite, 1,5 l/ha cand costreiul (Sorghum halepense) din rizomi are 15-20 cm, iar porumbul 4-6 frunze;

CEREDIN FORTE 464 SL este un erbicid selectiv si sistemic, ce actioneaza asupra buruienilor prin absorbtie atat la nivelul frunzelor cat si al sistemului radicular, fiind omologat pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale si perene pentru culturile de porumb.

Doza omologata: 1,0 l/ha, cu aplicare cand porumbul are 4-6 frunze, iar buruienile dicotiledonate sunt in faza de rozeta.

VECTOR este un erbicid sistemic postemergent, destinat combaterii buruienilor cu frunza lata din culturile de porumb. Solutia penetreaza suprafata foliara a buruienilor foarte rapid, migrand spre punctele de crestere ale acestora.

Doza omologata: 0,4 – 0,6 l/ha, pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale si perene, cu aplicare pana cand porumbul este in faza de 4-6 frunze;

Erbicidele  prezentate mai sus se pot aplica fie separat pentru fiecara clasa de buruieni, fie impreuna pentru combaterea tuturor buruienilor, inclusiv cele perene. Totodata, specialistii indica alternarea erbicidelor folosite la combaterea buruienilor din culturile de porumb, pentru a impiedica aparitia fenomenului de rezistenta al buruienilor la tratamentele cu erbicide.