Soarecii au distrus culturile din Baragan

Scris de Echipa Alcedo

rozatoareDezastru provocat de soareci pe terenurile agricole din judetul Calarasi. Cele mai afectate culturi sunt cele de grau, orz, rapita, porumb si floarea-soarelui. ”Eu nu am mai vazut asa ceva! Toate terenurile sunt invadate! Avem pagube semnificative si, din pacate, acum nu prea avem ce sa mai facem. A fost o iarna blanda, fara precipitatii, iar tehnologia de insamantare fara aratura, „no-till” a facut ca populatia de soareci sa explodeze efectiv. Acum avem berze in camp care se hranesc cu soareci, dar nu fac fata. Sunt foarte prolifici, intr-o luna apare o noua generatie din puii proaspat fatati”, a declarat Aurelian Dobre, secretarul Camerei Agricole Calarasi.

Tehnologia „no-till” a fost adoptata de fermierii romani, intrucat costurile sunt mult mai mici, iar insamantarea se putea face direct pe miriste. „Singura solutie pentru ca la anul sa nu mai avem aceasta problema este sa facem acum o aratura, dupa recoltare, si inca una in toamna sau la primavara. Pericolele sunt mari, pe langa pagube, riscam sa ne stricam header-ele de la combine din cauza movilelor, care ajung si la un metru, care sunt facute de una dintre cele doua specii care ne afecteaza culturile”, a explicat Aurelian Dobre.

In viziunea sa, o alta solutie pentru inlaturarea daunatorilor, ar fi tratamentele cu raticide, insa problema nu va fi complet solutionata.

sursa: agrointel.ro