Situatia culturilor la inceputul lunii Mai

Scris de Echipa Alcedo

Atac de Phyllotreta  la  porumb

Atac de Phyllotreta la porumb

Zilele trecute am facut o trecere in revista a starii de vegetatie a culturilor de toamna, dar si a stadiului in care se afla culturile de primavara, iar pentru acest lucru, am cules o serie de informatii din diverse regiuni agricole ale tarii. Din datele obtinute, 80-90% din suprafetele destinate culturii de porumb si floarea-soarelui au fost deja insamantate, mare parte fiind si rasarite sau chiar aflandu-se in stadiul de 2-4 frunze. Sunt si zone unde ploile cazute in ultima perioada au condus la intarzieri privind insamantarile, mai ales pe suprafetele aflate in partea de sud si sud-est a tarii.

Daca pe partea de sud si sud-est a teritoriului agricol vorbim despre exces de umiditate (Vrancea, 120 l/mp- luna aprilie), nu acelasi lucru putem spune despre partea de nord-est a Romaniei, aici inregistrandu-se seceta pedologica. Sunt indicii ca si nord-vestul agricol ar putea fi afectat de seceta. Din informatiile pe care le detinem, sunt suprafete afectate puternic de Tanymecus dilaticollis (ratisoara porumbului), iar acestea fiind compromise trebuie reinsamantate (climatul rece si umed a contribuit la incetinirea rasaririi si dezvoltarii plantelor favorizand atacul ratisoarei, mai ales in monocultura, de asemenea, trebuie sa tinem cont si de iarna cu temperaturi moderate ce nu au afectat ciclul biologic al acestei insecte). In nord-vestul Romaniei (sudul judetului Bihor) au aparut in cultura de porumb daunatori precum puricii de pamant (Phyllotreta spp.) ceea ce in cazul atacurilor puternice pot duce la distrugerea culturii.

Daca nord-estul si nord-vestul tarii nu au avut parte de precipitatii, totusi in zonele unde ploile au cazut le-au cam dat batai de cap fermierilor, nu numai pentru ca nu au putut intra la semanat, ci si pentru ca nu au putut efectua, la timp, tratamente fitosanitare atat de necesare culturilor agricole.

Umiditatea accentuata a favorizat aparitia unei game variate de boli la culturile de cereale paioase, si anume: mucegaiul de zapada, fainarea, rugina, sfasierea frunzelor la orz, septorioza. De asemenea, sporadic, in partea de vest a teritoriului agricol s-a observat la grau si orz aparitia gandacului balos (Lema melanopa). Multi fermieri informeaza ca nu au mai reusit sa efectueze cel de-al doilea tratament la paioase si erbicidarea preemergenta la culturile de porumb si floarea-soarelui insamantate.

In prezent, precizam ca in zonele unde fermierii au putut intra in camp s-a inceput, la culturile de primavara, combaterea buruienilor cu frunza lata. Se preconizeaza, ca incepand de saptamana viitoare, cand vremea intra intr-un proces de incalzire fermierii sa inceapa aplicarea tratamentelor cu produse de protectia plantelor, atat la avertizare cat si preventiv.

Asadar, facand o radiografie a starii actuale de vegetatie a culturilor de toamna, dar si a celor de primavara, acolo unde s-a semanat in epoca optima si s-au efectuat la timp tratamente fitosanitare, culturile sunt corespunzatoare. De asemenea, in pomicultura si viticultura, vremea cu variatii mari de temperatura va influenta productia din acest an.

Echipa ALCEDO