Si fermierii romani ar putea sa participe la consultarile privitoare la soarta glifosatului

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si Agentia Europeana pentru Produse Chimice (ECHA) lanseaza consultari privitoare la glifosat

EFSA si Agentia Europeana pentru Produse Chimice (ECHA) au inceput consultari paralele cu privire la evaluarile stiintifice initiale ale glifosatului.

Evaluarile stiintifice analizate au fost pregatite de grupul de evaluare a glifosatului, care cuprinde autoritatile nationale competente din Franta, Ungaria, Tarile de Jos si Suedia. Mai multe detalii despre eforturile de evaluare ale grupului.

EFSA si ECHA depun eforturi pentru transparenta si pentru a aduce cetatenii si partile interesate cat mai aproape de activitatea agentiilor. Toate partile interesate sunt incurajate sa contribuie la consultari prin transmiterea de comentarii relevante sau informatii si date stiintifice. Consultarile vor ramane deschise timp de 60 de zile si toate comentariile vor fi publicate pe site-urile web ale celor doua agentii. Aici este linkul unde se poate participa la consultari.

EFSA va lua in considerare rezultatul avizului RAC al ECHA privind clasificarea glifosatului si se asteapta sa isi finalizeze activitatea in a doua jumatate a anului 2022. Comisia Europeana, impreuna cu managerii de risc din cele 27 de state membre ale UE, vor decide apoi daca reinnoiesc aprobarea glifosatului pentru utilizare in UE.

Comisia Europeana a acordat o aprobare de cinci ani pentru glifosat in 2017. In prezent este aprobata pentru utilizare in UE pana la 15 decembrie 2022. Aceasta inseamna ca poate fi utilizata ca substanta activa in PPP pana la acea data, sub rezerva autorizarii fiecarui produs de catre autoritatile nationale competente din fiecare stat membru al UE in urma unei evaluari a sigurantei.

Sursa: https://www.efsa.europa.eu/en/news/glyphosate-efsa-and-echa-launch-consultations

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.