Sfaturi tehnice pentru a combate daunatorii din sere si solarii!

Scris de Echipa Alcedo

In spatiile protejate (sere si solarii), solul este atacat atat de agenti patogeni, cat si de daunatori. Acest lucru nu se intampla doar pe perioada vegetatiei, ci si intre ciclurile de cultura. Numerosi daunatori pot ierna in scheletul din interiorul serelor si solariilor continuandu-si astfel evolutia. Printre daunatorii care, intre ciclurile de cultura, pot parcurge aceasta etapa in stare activa sau latenta de viata se numara: tripsul comun (Thrips tabaci), tripsul californian (Frankliniella occidentalis), paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), paianjenul lat (Polyphagotarsonemus latus), dar si nematodul galicol al radacinilor (Meloidogyne incognita).

Pentru a combate acesti daunatori, prima masura profilactica recomandata este dezinsectia serelor si solariilor intre ciclurile de cultura a legumelor, iar pentru acest lucru puteti utiliza, VERTIMEC 1,8 EC (1,0-1,2 l/ha).

Cea de-a doua masura profilactica care ar trebui aplicata este dezinsectia solului. Aproape toate culturile de legume din sere si solarii sunt atacate de nematodul galicol al radacinilor, pagubele cauzate de acesta putand ajunge pana la compromiterea culturilor de pe aceste terenuri. 

Dezinsectia solului se poate face pe cale chimica, cu produse care actioneaza prin emiterea de vapori sau cu actiune sistemica, ca de exemplu: LANNATE 20 SL (1,25 l/ha), BASAMID granule (250 kg/ha), VYDATE 10 G (30-64 kg/ha), VYDATE 10 L (10 l/ha), NEMATHORIN 10 G (15 kg/ha) si RAISAN 51 (700 l/ha).

Avand in vedere faptul ca, LANNATE 20 SL, NEMATHORIN 10 G, VYDATE 10 G si VYDATE 10 L sunt incadrate in categoria “T”, aceste produse pot fi utilizate numai de catre persoane autorizate. Pentru a evita aparitia acestor daunatori in sere si solarii, nu ezitati luarea unor masuri preventive, utilizand produsele recomandate.

Echipa ALCEDO