Sfaturi iscusite pentru o cultura de rapita sanatoasa

Scris de Echipa Alcedo

Si la rapita, ca la orice cultura agricola, nu se pot obtine productii rentabile daca de la semanat si pana la recoltare nu se intervine, pentru a avea o cultura libera de boli, buruieni si daunatori.

In functie de situatia din teren, pentru erbicidare in preemergenta se pot utiliza urmatoarele produse:

–        in cazul in care fermierii opteaza pentru lucrari minime sau no till, se poate aplica inainte sau imediat dupa semanatul culturii de rapita unul din erbicide pe baza de glifosat: NASA 360 SL, ROUNDUP EXTRA, ROUND CLASSIC PRO sau ROUNDUP ENERGY.

–        in solele in care s-a facut pregatirea terenului, se recomanda erbicidele: CLOMATE si TENDER.

In solele in care, dupa rasarirea culturii, apare samulastra de cereale paioase, va recomandam unul dintre erbicidele: FUSILADE MAX, LEOPARD 5 EC sau RANGO.

Pentru combaterea daunatorilor care apar in toamna, va recomandam insecticidele: FASTER DELTA, FASTER GOLD si MOSPILAN 20 SP.

Pentru combaterea agentilor patogeni care apar in toamna, va recomandam unul dintre fungicidele: PROMINO 300 EC, SALVATOR 25 EW si ZIZAN 500 SC, dar si biogunficidul POLYVERSUM. Aceste produse, pe langa efectul fungicid, actioneaza si ca regulatori de crestere, pregatind mai bine plantele pentru iernare.