Sfatul iscusit al zilei: erbicideaza culturile de cereale paioase inca din toamna!
Scris de Echipa Alcedo
Pentru a avea o eficacitate ridicata in combaterea buruienilor din culturile de cereale paioase, trebuie ales foarte bine momentul optim de aplicare a erbicidelor, moment in care buruienile au sensibilitatea cea mai mare (intre stadiul de “rozeta” si 2-3 frunze), cat si cel de toleranta maxima a culturii (intre infratire si inceperea formarii primului nod diferentiat).
Desi practicile agriculturii conservative impuse de actuala PAC 2023 ii pot ajuta pe fermieri sa reduca presiunea de buruieni, utilizarea produselor de protectie a plantelor ramane la fel de importanta. Adoptarea sistemului no-till inseamna de fapt modificari ale strategiilor pentru combaterea buruienilor.
O prima etapa in strategia de combatere a buruienilor este erbicidarea in toamna. In felul acesta sunt combatute si acele buruieni care rasar inca din toamna si ierneaza in stadiul de rozeta, iar in primavara, fiind in stadii avansate de crestere, de multe ori nu mai pot fi combatute, asa cum sunt: soparlita, doritoarea, ventrilica (Veronica sp.), musetelul (Matricaria sp.), paralute (Thlaspi arvense) etc.
O solutie eficienta, cu protectie de lunga durata, v-o ofera erbicidul RIVAL TOP 20 SG de la ALCHIMEX, in doza de 30 g/ha, la culturile de grau, orz, triticale si ovaz, pentru combaterea buruienilor cu frunza lata, anuale si perene.
Pentru a beneficia de un spectru mai mare de combatere a buruienilor dicotiledonate anuale si a unora perene, o alta optiune pentru erbicidarea in toamna este aplicarea, pe langa erbicidul RIVAL TOP 20 SG, a unuia dintre erbicidele KINARA de la UPL sau ADIUNKT 500 SC de la INNVIGO, cu aplicare de la faza de infratire si pana la aparitia frunzei stindard a cerealelor.