Seceta poate favoriza atacul soarecilor de camp la culturile de toamna

Scris de Echipa Alcedo

Au existat ani, precum 2014, cand atacul rozatoarelor a fost asa de ridicat incat fermierii au trebuit sa semene din nou graul sau rapita de toamna. Nivelul populatiei a fost foarte ridicat, conditiile climatice fiind favorabile rozatoarelor si, drept urmare, fermierii au vazut cum le dispar, la propriu, culturile.

Daca toamna este calda, populatia rozatoarelor poate sa creasca foarte mult, stiut fiind faptul ca femelele sunt foarte prolifice, iar maturitatea sexuala a acestora survine la 13-18 zile de la nastere… Fix aceste conditii par sa se inregistreze in toamna anului 2021.

Ce pot face fermierii pentru a nu avea probleme cu rozatoarele la culturile de toamna?

Pentru a tine sub control rezerva biologica a soarecilor de camp (Microtus arvalis), dar si a celorlalte specii de rozatoare, in primul rand nu trebuie sa le oferim surse suplimentare de hrana. Iar aceasta sursa poate sa vina de la pierderile la recoltare. Daca efectuam recoltatul la timp, iar pierderile la recoltare sunt minime si daca dezmiristim la timp, atunci rozatoarele vor avea o oportunitate in minus, iar semanaturile de toamna vor avea o sansa in plus.

Ce ar fi de facut pe viitor?

Printre solutii sunt refacerea perdelelor forestiere si a populatiilor pradatorilor naturali ai rozatoarelor de camp. In caz contrar, ce s-a intamplat in toamna anului 2014 s-ar putea repeta oricand.

Articolul complet poate fi citit aici.