Se solicita o noua autorizare temporara pentru utilizarea neonicotinoidelor, in primavara!

Ca urmare a sesizarilor venite din teritoriu, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) a initiat, deja, demersurile pentru obtinerea unei noi autorizari temporare pentru utilizarea produselor de protectia plantelor din clasa neonicotinoidelor pentru tratamentul semintelor de porumb si floarea-soarelui, care vor fi semanate in primavara anului 2018 (…). In situatia in care produsele neonicotinoide nu ar mai fi disponibile fermierilor europeni, acestea ar fi inlocuite cu alte insecticide, in special piretroide, ce ar putea avea urmatoarele consecinte cu impact major, si anume: “O crestere a numarului de tratamente si a cantitatii totale de produse aplicate; riscuri crescute pentru mediu (riscuri neevaluate de catre Comisia Europeana); inlocuirea tratamentului semintelor cu cateva aplicari foliare (cu risc mai mare pentru polenizatori); se pune o presiune si mai mare asupra fermierilor romani care cultiva, de exemplu, cereale, sfecla sau legume. La cultura de cereale, tratamentul semintelor cu neonicotinoide este aplicat pe o suprafata de aproximativ 1 milion ha din cele aproximativ 5,4 milioane ha cultivate cu cereale in Romania in aceste conditii, restrictionarea neonicotinoidelor ar reduce si mai mult numarul solutiilor disponibile pentru combaterea unor daunatori specifici in cultura”.

Precizam ca, produsele de protectia plantelor din clasa neonicotinoidelor au fost utilizate anterior fara a fi raportate incidente de mortalitate a albinelor care sa fi fost asociate utilizarii semintelor tratate, in conditiile in care bunele practici agricole au fost respectate cu strictete si conform indicatiilor date de producator.

Mai multe despre demersul celor de la LAPAR, cititi pe site-ul revistei Sanatatea plantelor, dand click pe acest link: http://www.sanatateaplantelor.ro/se-solicita-o-noua-autorizatie-temporara-pentru-utilizarea-neonicotinoidelor-in-primavara/

sursa: Informare de presa LAPAR

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.