Scapati de buruienile problema cu MAGISTRAL 50 SC

Scris de Echipa Alcedo

MAGISTRAL 50 SC, a doua denumire a produsului SULTAN 50 SC al companiei ADAMA, are ca substanta activa metazaclor 500 g/l, care combate un spectru larg de buruieni cu rasarire din samanta. Este un erbicid sistemic activat de ploaie sau apa de irigare, substanta activa fiind usor absorbita si translocata de catre buruienile sensibile, prin radacini. In interiorul acestora actioneaza, blocand diviziunea celulara prin inhibarea sintezei unor proteine, acizi grasi si a ligninei. Fata de plantele de cultura din familia Cruciferae (rapita, mustar, legume varzoase etc.) are selectivitate biologica si ca atare se poate aplica atat preemergent cat si postemergent timpuriu. Remanenta produsului este destul de indelungata, astfel ca prin efectul sau rezidual protejeaza culturile de noi valuri de imburuienare pana la incheierea randurilor.

MAGISTRAL 50 SC combate foarte bine majoritatea speciilor de buruieni anuale si perene rasarite din samanta, atat dicotiledonate cat si monocotiledonate.

Dintre buruienile sensibile, cele mai intalnite sunt: Capsella bursa-pastoris (traista ciobanului), Amaranthus retroflexus (stir), Chrysanthemum segetum (vetricea), Lamium purpureum (urzica moarta), Geranium dissectum (laba gastei), Matricaria spp. (musetel), Myosotis arvensis (nu-ma-uita), Papaver spp. (mac salbatic), Senecio vulgaris (spalacioasa), Stellaria media (rocoina), Veronica spp. (ventrilica), Echinochloa crus-galli (iarba barboasa), Digitaria ischaemum (meisor), Poa annua (hirusor), Setaria spp. (mohor), Sorghum bicolor (sorg).

Moderat sensibile sunt: Chenopodium album (spanac salbatic), Gallium aparine (turita), Polygonum aviculare (troscot), Spergula arvensis (hrana vacii), Urtica spp. (urzica), Bromus spp. (obsiga secarei).

MAGISTRAL 50 SC este omologat pentru urmatoarele culturi:

Rapita de toamna

Spectru de combatere: Buruieni monocotiledonate anuale (Echinochloa) si dicotiledonate anuale (Amaranthus, Chenopodium, Capsella, Matricaria, Galium, in faza optima de 2-4 frunze). Se va utiliza in doza de 1,2-1,6 l/ha preemergent si 1,6-2,0 l/ha postemergent. La rapita de toamna, MAGISTRAL 50 SC se aplica fie preemergent la scurt timp dupa semanat, fie postemergent timpuriu (in toamna sau chiar primavara foarte devreme, la reluarea vegetatiei), cand buruienile dicotiledonate sensibile au maxim 2-4 frunze. In acest ultim caz, doza de MAGISTRAL 50 SC se mareste pana la 2,0 l/ha, in timp ce, la aplicarea preemergenta, doza este mai mica (1,6 l/ha), iar samanta trebuie sa fie bine acoperita cu un strat subtire de pamant. In toate cazurile se folosesc volume normale de solutie la hectar.

Mustar, varza si conopida de toamna

Spectru de combatere: buruieni dicotiledonate (anuale si unele perene) si monocotiledonate. Se utilizeaza in doza de 1,5 l/ha pre si postemergent.

Capsun pe rod, stoloniere de capsun

Spectru de combatere: buruieni monocotiledonate si dicotiledonate anuale din samanta. Se aplica in doza de 0,5 l/ha (in 300 l apa/ha).

Pentru o si mai buna combatere a buruienilor din cultura rapitei, specialistii in protectia plantelor va recomanda un amestec intre MAGISTRAL 50 SC (500 g/l metazaclor) si KALIF 480 EC (480 g/l clomazon).

Modul de actiune al amestecului si recomandarile de aplicare sunt urmatoarele:

MAGISTRAL 50 SC (500 g/l metazaclor) si KALIF 480 EC (480 g/l clomazon) se aplica preemergent, în tank mix (1,5 l MAGISTRAL 50 SC + 0,2 l KALIF 480 EC/hectar).

Cele 2 erbicide asigura un spectru larg de combatere a buruienilor din cultura de rapita. De asemenea, dorim sa mentionam si buruienile combatute cu ajutorul erbicidului KALIF 480 EC, si anume: Galium aparine (turita), Stellaria media (rocoina), Capsella bursa-pastoris (traista ciobanului),Thalaspi arvense (pungulita), Lamium purpureum (urzica moarta), Datura stramonium(ciumafaia), Papaver rhoeas (mac), Veronica hederifolia(doritoare), Veronica arvense (ventrilica), Euphorbia helioscopia (laptele cucului), Arabidopsis thaliana, Echinochloa crus-galli (iarba barboasa),Matricaria inodora (musetel salbatic), Chenopodium album (spanac salbatic), Descurainia sophia (voinicica), Anthemis arvensis (romanita de camp), Apera spica-venti (iarba vantului), Polygonum convolvulus (hrisca urcatoare).

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.