Sanctiuni mai mici pentru fermieri! Iata ce modificari face Comisia Europeana?

euro- curs valutarFermierii care gresesc in cererea unica de plata vor suporta sanctiuni mai blande. Penalizarile vor fi reduse, in unele cazuri, chiar la jumatate. Pentru fermierii care solicita subventii in cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), comisarul european pentru Agricultura Phil Hogan a decis sa simplifice anumite aspecte legate de patile directe. Iata propunerile, care vor fi, cel mai probabil, aplicate de anul viitor, pentru anul de cerere 2016.

Ieri, comisarul Phil Hogan a prezentat Comisiei de Agricultura din Parlamentul European un set de propuneri pentru simplificarea PAC. Modificarile, trei la numar, vizeaza sistemul de sanctiuni aplicate schemelor de plati directe:

1. Verificarea preliminara a cererilor de plata;

2. Un sistem simplificat pentru sanctiunile administrative;

3. Un „cartonas galben” pentru prima abatere.

Iata ce presupune fiecare dintre aceste modificari:

1. Verificarea preliminara a cererilor de plata

Verificarea preliminara a cererilor de plata permite fermierilor sa-si corecteze cererea de plata in urmatoarele 35 de zile dupa data limita de depunere, fara sa fie penalizati.

2. Un sistem simplificat pentru sanctiunile administrative

Actualul sistem de calcul al sanctiunilor privind platile pe suprafata este bazat pe diferite categorii de erori, ce pot genera penalizari de plata care, in unele cazuri, sunt de peste doua ori mai mari decat suprafata supradeclarata de fermier. Acest sistem va fi inlocuit cu o sanctiune unicade 1,5 ori suprafata supradeclarata. Odata aprobat, noul sistem de sanctiuni va fi aplicat pentru anul de cerere 2016! Ca si pana acum, NU vor fi penalizate la plata supradeclararile ce privesc suprafete mici, de pana la 3% din totalul suprafetei declarate sau 2 ha, a precizat comisarul european pentru Agricultura.

3. „Cartonas galben” pentru prima abatere

A treia modificare aduce mai multa indulgenta pentru fermierii care se afla la prima eroare si au supradeclarat sub 10% din suprafata determinata pentru plata: acestia vor primi din partea APIA un „cartonas galben”, care le reduce penalizarea la jumatate! Totusi, fermierii care primesc din partea APIA cartonasul galben, vor intra la controlul pe teren in anul urmator.

sursa: agroinfo.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.