Romania ar intentiona sa ceara din nou derogare pentru folosirea neonicotinoidelor la culturile agricole!

Scris de Echipa Alcedo

Comisia EuropeanaComisia Europeana a stabilit doi ani de suspendare pentru folosirea neonicotinoidelor. Cu toate acestea, surse din Ministerul Agriculturii sustin ca se fac demersuri pentru obtinerea unei alte derogari pentru tara noastra, pentru tratamentul semintelor de porumb si floarea-soarelui. Dupa cum se stie, fermierii au mari probleme cu daunatorul numit popular ratisoara porumbului. Ratisoara  sau Tanymecus dilaticollis este o insecta care ar fi raspandita in sudul, sud-estul, si in nord-est, in Moldova. Ataca porumbul, floarea-soarelui, dar si rapita. Tratarea semintelor cu neonicotinoide i-ar salva pe fermieri de la pagubele provocate de aceasta insecta.

Anul trecut, Laurentiu Baciu, fermier in Bacau si liderul Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli (LAPAR) spunea ca ratisoara i-a distrus 200 de hectare cu porumb. O paguba insemnata.

De-a lungul anilor, Finlanda si Bulgaria au solicitat, la randul lor, derogari la Bruxelles pentru folosirea neonicotinoidelor si au aplicat produsele din aceasta clasa la scara mai mica decat Romania. Se pare ca, ar fi solicitat o derogare si Marea Britanie, dar a renuntat.

Mentionam ca, ultima derogare data de Comisia Europeana Romaniei a fost in iulie 2015 si a expirat in octombrie 2015. Autorizatia de folosire a neonicotinoidelor a fost emisa pentru 96 de zile, pentru tratarea semintelor de rapita.

sursa: agroinfo.ro