Rival 75 GD – o solutie avantajoasa pentru combaterea unor buruieni problema din culturile de cereale

Scris de Echipa Alcedo

Rival-75-GDNu putini sunt aceia dintre dumneavoastra care va confruntati an de an cu buruienile din culturile de cereale. Si asta chiar din toamna, imediat dupa semanat. Pentru a nu mai avea astfel de probleme, Alchimex va recomanda sa utilizati Rival 75 GD (clorsurfuron 75%), comercializat de catre compania Alcedo. Rival 75 GD este un preparat sub forma de granule fine, omogene, fara tendinta de sfaramare, de culoare cafenie, dispersabile in apa.
Daca se aplica in toamna, in doza de 20 g/ha, RIVAL 75 GD este o solutie eficienta si la un pret avantajos pentru a combate Iarba vantului (1-3 frunze), Lolium si Coada vulpii, cat si samulastra de floarea-soarelui sau de rapita conventionala. Mentionam ca samulastra de floarea-soarelui si rapita din hibrizi rezistenti la imazamox sau tribenurom au rezistenta incrucisata si la clorsulfuron, de fapt la erbicidele inhibitoare ale ALS.
Erbicidarea in toamna nu exclude aplicarea unui alt erbicid in primavara pentru controlul buruienilor problema din sola respectiva. Doza recomandata in primavara este de 15-20 g/ha, pentru Stir, Neghina, Scanteiuta, Romanita, Caprita, Iarba puturoasa, Rapita salbatica, Traista ciobanului, Albastrele, Loboda salbatica, Spiculete, Palamida, Volbura, Nemtisor, Fumarita, Lingurica, Busuioc salbatic, Turita, Sangele voinicului, Urzica moarta, Urda vacii, Musetel, Trepadatoare, Mac salbatic, Hrisca.
Potrivit specialistilor in protectia plantelor, la cultura de grau, produsul se aplica atat in preemergenta cat si in postemergenta. Rival 75 GD actioneaza ca un erbicid sistemic, selectiv fata  de culturile de cereale paioase. Dupa tratament, substanta activa este absorbita prin frunze si prin radacini buruienile dicotiledonate fiind distruse in 7 – 21 zile, eficienta actiunii erbicide fiind influentata de conditiile pedoclimatice existente (umiditatea atmosferica si la sol, reactia solutiei solului, temperatura ambianta), de sensibilitatea si stadiul de crestere a buruienilor, precum si de momentul aplicarii tratamentelor. Eficienta maxima se obtine cand buruienile se afla in faza de rasarire in masa si de crestere activa a plantutelor, in conditii agrotehnice normale.
Eficacitatea erbicidului asupra acestor buruieni graminee este mai redusa daca tratamentul este facut dupa infratirea lor. Nu se recomanda executarea erbicidarii daca culturile de cereale se afla in stres hidric sau termic. In aceste conditii, erbicidarea se va face fie dupa prima ploaie, fie dupa irigarea culturii. Reusita erbicidarii in toamna va determina ca in primavara sa avem o infestare redusa cu buruieni dicotiledonate (sugel, urzica moarta, soparlita, doritoare). Lucrarea de erbicidat se aplica cu mijloace de stropit terestre, echipate cu sisteme de agitare permanenta a solutiei de stropit, in volume normale de apa (250 – 400 l apa/ha), asigurandu-se o acoperire cat mai buna a buruienilor. Tratamentele se fac la temperaturi de peste 5°C, cand nu exista perspective imediate de ploaie (minim 2 ore) si pe timp linistit, pentru evitarea imprastierii produsului pe terenurile sau culturile invecinate unde ar putea cauza efecte fitotoxice (R54). In conditii de seceta sau cu temperaturi mai ridicate, se recomanda 500 l apa/ha, iar erbicidarea sa se faca pe cat posibil, in afara orelor cu temperaturi ridicate. Daca din diferite motive se intrerupe erbicidarea pentru o perioada scurta de timp, solutiile ramase pot sa fie folosite la reluarea lucrarii de erbicidare.
Pentru cei dintre dumneavoastra care doriti sa achizitionati Rival 75 GD SC, il puteti cumpara de la reprezentantul ALCEDO din zona dumneavoastra agricola, sau sa consultati site-ul www.alcedoltd.ro, sectiunea PRODUSE.
Echipa ALCEDO