Restrictionarea neonicotinoidelor masura ce dauneaza agriculturii autohtone

Scris de Echipa Alcedo

nuprid al 600De saptamana aceasta, Romania poate face uz de clauza de salvgardare, in ceea ce priveste folosirea neonicotinoidelor. Asa se face ca, pentru o perioada de 120 de zile, fermierii romani pot folosi produse pentru tratament samanta din aceasta clasa. Decizia luata de Comisia Europeana (CE) vine ca urmare a presiunilor facute de minsiterul roman al Agriculturii, dar si de catre Asociatiile de Producatori Agricoli si cele ale Producatorilor de Seminte din Romania. “Am explicat si eu si ministrul Daniel Constantin, in deplasarile noastre in strainatate ca restrictionarea neonicotinoidelor este o masura ce dauneaza agriculturii autohtone”, a declarat de curand, secretarul de stat, Daniel Botanoiu.

Decizia luata de catre CE reprezinta pentru fermieri o solutie pentru moment, insa acestia sunt ingrijorati de cum se va rezolva aceasta problema dupa trecerea celor 120 zile. “Sunt absolut necesare demersuri incepand de pe acum pentru anul viitor, pentru ca daca ne trezim sa facem demersuri anul viitor pentru inca o prelungire este clar ca aceea nu se mai poate obtine”, considera Marcel Cucu, vicepresedinte Asociatia Producatorilor Agricoli din Braila.

Reamintim ca printre produsele ce pot fi utilizate in aceasta perioada la tratamentul semintei se afla si Nuprid Al 600 FS, produs de Alchimex. Autorizatia acestui insecticid a fost acordata pentru utilizarea controlata, in conditii de siguranta a produsului, in vederea combaterii daunatorilor la samanta de porumb si floarea-soarelui, si anume: Tanymecus dilaticollis (ratiosara porumbului), Agriotes spp (viermii sarma), Diabrotica virgifera virgifera (viermele vestic al radacinilor de porumb). Autorizarea temporara expira pe 28 iunie 2014.