Registre de evidenta pentru fermieri si impozite pentru zilieri

Scris de Echipa Alcedo

tineri fermieriAtat zilierii, cat si proprietarii de ferme se vor confrunta, incepand cu aceste zile, cu noi schimbari. Astfel, fermierii vor trebui sa transmita lunar, Inspectoratelor de Munca (ITM) si Fiscului datele inscrise in noile registre de evidenta a zilierilor. Potrivit noilor prevederi, fiecare angajator va fi nevoit sa inscrie in registru cat a lucrat si cu cat a fost platit un zilier. Aceste masuri au fost luate pentru a impiedica atat zilierii, cat si patronii sa se eschiveze de la plata impozitelor.

Patronii care vor incerca sa eludeze legea risca o amenda de pana la 20.000 de lei pentru fiecare zilier prins ca lucreaza la negru. Drastic sanctionate vor fi si persoanele fizice care iau oameni cu ziua, deoarece, potrivit noilor prevederi, doar firmele, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si cele familiale pot angaja zilieri.

Obligatii au fost prevazute si pentru zilieri. La randul lor, ei vor plati 16% impozit pe venit, dar ramane la latitudinea fiecaruia daca va incheia sau nu si asigurarea de sanatate sau daca va contribui la pensie sau somaj. Mai mult decat atat, un patron nu va putea sa apeleze la serviciile aceluiasi zilier mai mult de 90 de zile calendaristice pe an.

sursa: stiriagricole.ro