Recomandari de sezon in cultura de floarea-soarelui: Tratamente in vegetatie cu TOPSIN 500 SC si fertilizantii din gama FoliMAX

Scris de Echipa Alcedo

Daca in newsletterele trecute v-am vorbit despre aparitia putregaiului alb (Sclerotinia sclerotiorum) la floarea-soarelui, favorizat de umiditatea excesiva din ultima perioada, dar si ce solutie optima aveti pentru combaterea acestei boli, si anume fungicidul TOPSIN 500 SC, astazi vrem sa va aducem in atentie si alte informatii despre acest fungicid. Asadar, reamintim ca pentru putregaiul alb, TOPSIN 500 SC, fungicid fabricat in Romania, se foloseste in doza de 1,4 l/ha (2 tratamente in vegetatie). Momentul optim pentru aplicarea acestui fungicid este la 3 – 4 perechi de frunze, iar urmatorul la inceputul infloririi, atunci cand primele flori ligulate sunt vizibile. In cazul in care nu avem conditii de presiune a bolii se poate face un singur tratament la aparitia distincta a calatidiului. De asemnea, TOPSIN 500 SC se foloseste si in combaterea putregaiului cenusiu, frangerea tulpinilor, dar si alternarioza, tot in doza de 1,4 l/ha (2 tratamente in vegetatie).

Despre compatibilitate, va spunem ca TOPSIN 500 SC se poate aplica in amestec cu alte produse fungicide si/sau insecticide, cu exceptia celor alcaline, precum si cu fertilizanti foliari precum MICROFERT-U, in doza de 5 l/ha. De asemenea, acesta se poate aplica in amestec si cu fertilizantii din gama FoliMAX, si anume:

FoliMAX OLEO, in doza de 1,5 – 2,0 kg/ha (NPK 12-04-24 + 2 MgO + 36,5 SO3 + ME) + FoliMAX Bor 21 FS, in doza de 1,0 – 2,0 kg/ha (cel mai concentrat fertilizant cu bor 21% – formula denumita „solubilitate usoara”).

O alta alternativa pe care o puteti alege este TOPSIN 500 SC cu FoliMAX EnergyMIX SC, in doza de 1,0 kg/ha (fertilizant fluid, suspensie concentrata cu absorbtie maxima in plante prin stomate).

Mai puteti alege si TOPSIN 500 SC cu FoliMAX Molibden, in doza de 0,5 kg/ha (fertilizant lichid cu molibden, 8,8% molibdat de sodiu). Tot din gama FoliMAX mai puteti utiliza, in combinatie cu TOPSIN 500 SC: FoliMAX BorON Plus, in doza de 1,0-2,0 kg/ha sau FoliMAX BorON MIX, in doza de 1,0 – 2,0 kg/ha sau FoliMAX BorON 150, in doza de 2,5 – 3,0 l/ha.

Precizam ca din practica agricola s-a constatat ca se obtin recolte foarte bune de seminte, cu un procent mic de seminte seci. Mai mult, prin aplicarea tratamentelor foliare cu fertilizantii din gama FoliMAX, cu formule ce se pliaza pe cerintele de nutritie speciale ale florii-soarelui, continand pe langa N, P, K, sulf, magneziu si microelementele esentiale pentru aceasta cultura cum ar fi borul, molibdenul si zincul, semintele au un continut ridicat de ulei.

Atentie! Tratamentele foliare se efectueaza in faza cand plantele de floarea-soarelui au 6-10 frunze, preventiv sau curativ, imediat dupa aparitia primelor simptome de carente!

Nu uitati! Inainte de a se aplica pe toate suprafata se face un test de compatibilitate si fitotoxicitate pe o suprafata mica, apoi cand se trece la executarea tratamentului, solutia de stropit se va aplica dimineata sau seara, cu agitatorul instalatiei functionand continuu si se pulverizeaza integral!

Pentru a afla mai multe informatii despre aceste produse, dar si despre alte produse, puteti contacta reprezentantul ALCEDO din zona dumneavoastra sau consultati site-ul www.alcedoltd.ro, la sectiunea PRODUSE.

Echipa ALCEDO