Reautorizarea glifosatului, dezbatuta pe 6 iunie
Scris de Echipa Alcedo
Discutiile pe marginea glifosatului sunt inca in toi, mai ales ca perioada de aprobare a acestuia expira pe 30 iunie 2016. Comisia Europeana (CE) a propus statelor membre organizarea unei intalniri “de urgenta”pe data de 6 iunie pentru extinderea aprobarii de utilizare. Desi nu stim ce decizie se va lua in cadrul acestei intalniri, totusi, sunt surse din mass-media straina, care spun ca se incearca o prelungire temporara pentru 12 – 18 luni, timp in care ar trebui pregatit un nou studiu stiintific pentru a inlatura temerile ca glifosatul “este probabil” cancerigen. Propunerea, lansata de Comisia Europeana va fi supusa la vot de catre expertii din cele 28 de state membre UE. Despre aceasta propunere, comisarul european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara, Vytenis Andriukaitis sustine ca „mingea este acum in terenul fiecarui stat membru”. Aceasta propunere reprezinta de fapt o varianta de compromis, ceea ce ar putea permite statelor care s-au opus reautorizarii sa-si schimbe optiunea, cum ar fi de exemplu, Franta.
Revenind la intalnirea din data de 6 iunie, conform planificarilor oficiale aceasta ar fi trebuit sa aiba loc in data de 12-13 iulie, deci dupa expirarea autorizatiei actuale, ceea ce ar fi condus automat la retragerea autorizarii si la reluarea proceduri ca ”pentru o noua autorizare”.
Desi pana acum studiile au infirmat ca glifosatul este “posibil cancerigen”, totusi presiunile pentru interzicerea acestei substante active continua.
Numeroase voci sustin ca de fapt scandalul din jurul glifosatului este unul politic, si asta pentru ca studiile efectuate pana acum infirma ca glifosatul ar avea efect cancerigen. Dosarul toxicologic al glifosatului, depus de „Task Force” (GTF, format din 24 de companii) pentru sustinerea prelungirii autorizarii acestei substante active contine 15 studii legate de „eventualul efect cancerigen” care ar infirma aceasta posibilitate (vezi pe larg in revista Sanatatea plantelor, nr.215).
sursa: Reuters
Text adaptat de echipa ALCEDO