Pro si contra OMG

Scris de Echipa Alcedo

OMG_06.04.2011In urma cu doua zile Parlamentul European a aprobat, o directiva care acorda tarilor membre UE dreptul de a interzice culturile de organisme modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor, o solutie de compromis criticata atat de ecologisti, cat si de producatorii de OMG.

Potrivit agentiilor de presa Reuters si AFP, citate de Agerpres, eurodeputatii au adoptat, cu 480 de voturi pentru si 159 contra, compromisul convenit in decembrie 2014 cu guvernele Statelor Membre UE pentru a pune capat acestei dezbateri, blocate de patru ani. Directiva va deveni lege abia dupa ce va fi aprobata si de Statele Membre si publicata in Jurnalul Oficial al UE, ceea ce ar urma sa se intample in saptamanile urmatoare.

Atat ecologistii, cat si producatorii de OMG au criticat rezultatul votului din Parlamentul European. Potrivit ecologistilor, noua directiva nu este suficient de robusta, in timp ce reprezentantii producatorilor de OMG s-au declarat nemultumiti ca statele membre UE vor putea interzice culturile cu OMG din motive nestiintifice.

De asemenea, EuropaBio, care reprezinta producatori de OMG precum Syngenta si Monsanto, a apreciat ca solutia de compromis a trimis un semnal negativ pentru companiile interesate sa investeasca in Europa. „Acesta este un semnal de oprire pentru inovatia in Europa”, a declarat presedintele EuropaBio, Jeff Rowe, citat de Agerpres.

Statele europene au pareri impartite fata de OMG, chiar daca acestea sunt cultivate pe scara larga in America si inAsia. In timp ce Marea Britanie este favorabila, multe alte state membre UE, inclusiv Franta si Germania, se opun. In ultimii 14 ani, in Uniunea Europeana doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultura, insa doar unul singur mai este cultivat si in prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania americana Monsanto.

sursa:agroinfo.ro