Pro Agro sare in ajutorul fermierilor

Scris de Echipa Alcedo

De curand, Federatia Nationala s-a adresat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru a solicita sprijin in instituirea unei scheme de ajutor de stat prin care sa se acorde un ajutor de stat in agricultura pentru compensarea producatorilor agricoli din sectorul vegetal. Acesta se refera la pierderile cauzate de conditii climatice nefavorabile pentru anul 2015. Solicitarea vine in contextul in care seceta pedologica si atmosferica instalata a condus la reducerea rezervei de apa din sol. Aceasta situatie va duce la reducerea substantiala a productiilor pentru culturile infiintate in primavara acestui an, generand fermierilor pierderi importante de venit.

Beneficiarii sunt cei care exploateaza terenuri agricole in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociatii, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune, locatari, grupuri de producatori, cooperative agricole etc. Categoriile de culturi pentru care se propune acordarea sprijinului, sunt: culturi in teren arabil, anuale si perene, plantatii de vii si de hamei, plantatii de pomi si arbusti fructiferi, cu exceptia plantatiilor de pomi si arbusti fructiferi pentru care pierderile sunt cauzate de inghetul tarziu de primavara. Schema de ajutor de stat trebuie pusa in aplicare in regim de urgenta pentru ca plata sprijinului financiar aferent sa se faca intr-un termen rezonabil, fermierii avand posibilitatea de a-si relua ciclul de productie.

„Cred ca, atata timp, cat nu exista un alt mecanism de eliminare a riscurilor din agricultura, aceasta masura de ajutor de stat poate sa rezolve, in parte, problema generata de seceta pedologica si atmosferica din acest an“, spune Emil DUMITRU, Presedintele Federatiei Nationale Pro Agro.

sursa: www.cnproagro.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.