PNDR: Cum va puteti calcula coeficientul de productie standard si dimensiunea fermei

Scris de Echipa Alcedo

Fermierii care doresc sa acceseze fonduri europene nerambursabile prin PNDR trebuie sa isi calculeze dimensiunea economica a fermei, pentru a vedea in cadrul carei masuri de finantare ar fi eligibili. Mai exact, in cadrul noului PNDR 2014-2020, s-a renuntat la vechiul concept de „UDE” (Unitatea de Dimensiune Economica) care se referea la dimensiunea economică a unei exploatatii agricole determinata pe baza marjei brute standard a exploatatiei. In prezent, modul in care se calculeaza dimensiunea fermei se bazeaza pe „SO”, mai exact valoarea productiei standard. Importanta acestor coeficienti rezida din faptul ca pe baza lor un fermier se poate incadra pentru o anumita masura de investitie cu fonduri europene sau, intr-un caz neplacut, poate fi declarat chiar neeligibil. Mai mult decat atat, in functie de dimensiunea fermei un proiect poate atrage si sume mai importante de bani europeni.

Cum se calculeaza dimensiunea fermei

Un exemplu in acest sens poate fi observat in cadrul submasurii 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, in cadrul careia solicitantul eligibil trebuie sa dispuna de o ferma de minimum 12.000 SO. Acest lucru, conform coeficientilor de productie, ar insemna de exemplu o ferma de 23 de hectare de grau comun. In cazul apicultorilor de exemplu, cineva care ar dori sa acceseze aceasta masura ar trebui sa aiba peste 230 de familii de albine, conform coeficientilor de productie. Modul de calcul presupune inmultirea coeficientului de productie standard (grau comun = 529,67) cu numarul de hectare cultivate. De exemplu, 529,67, pentru grau comun, inmultit cu 30 de hectare cultivate ne va oferi o dimensiune a fermei de 15.870 SO. Fermele care au mai multe tipuri de culturi vor cumula SO-urile pentru fiecare cultura in parte.

Pentru mai multe detalii despre coeficientii productiei standard, consultati site-ul www.madr.ro sau dati click pe urmatorul link:http://www.madr.ro/reteaua-de-informatii-contabile-agricole-rica/coeficienti-calcul-ude-si-tipologie-agricola.html

sursa: stiriagricole.ro