Peste 435 milioane de euro dedicate irigatiilor

Scris de Echipa Alcedo

bani subventieIeri, Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a anuntat lansarea a trei noi masuri din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020. Acestea sunt: sub-masura 4.3 „Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice“- a) IRIGATII, sub-masura 6.2 „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale“ si sub-masura 6.4 „Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole“.

In ceea ce priveste sub-masura 4.3 „Sprijin pentru investitii in infrastructura legate de dezvoltarea, modernizarea si adaptarea sectoarelor agricol si forestier“- Componenta irigatii, aceasta dispune de o alocare financiara totala aferenta PNDR 2014-2020 de 435.294.118 de euro (FEADR+Buget National), respectiv de o alocare financiara aferenta sesiunii 2015, de 218.000.000 de euro (FEADR+Buget National). Sub-masura poate fi accesata de organizatii/federatii ale utilizatorilor de apa infiintate in conformitate cu legislatia in vigoare, constituite din proprietari/utilizatori de terenuri agricole.

Rata sprijinului public nerambursabil va fi de 100% din totalul cheltuielilor eligibile, si nu va depasi 1.000.000 de euro/proiect pentru sistemele de irigatii aferente statiilor de punere sub presiune, respectiv 1.500.000 de euro/proiect pentru amenajarea sistemelor de irigatii aferente statiilor de pompare si repompare.

Prin PNDR 2007-2013 am finantat proiecte pentru infrastructura secundara de irigatii pentru o suprafata de peste 300.000 de hectare. Prin masura lansata astazi, deschidem sesiunea de primire de proiecte din partea organizatiilor si federatiilor ale utilizatorilor de apa infiintate in conformitate cu legislatia in vigoare, constituite din proprietari sau utilizatori de terenuri agricole, pentru a dezvolta infrastructura secundara pentru alte 400.000 de hectare, ceea ce ar duce la o crestere semnificativa a suprafetelor irigate si, implicit, la rezultate mai bune in ceea ce priveste productiile realizate de producatorii din zonele deservite de aceste sisteme de irigatii“, a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

sursa: madr.ro