Pentru o productie calitativa si cantitativa, Nu omiteti ultimele tratamente cu fungicide si insecticide in cultura de mazare!

Scris de Echipa Alcedo

mazare6Dupa saptamanile cu ploi abundente, iata ca vremea buna si-a facut aparitia, numai bine pentru fermieri ca sa-si reia activitatile agricole. Subiectul newsletter-ului de astazi este mazarea, cultura la care se fac acum ultimele tratamente cu fungicide si insecticide, atat preventiv cat si in contextul in care ati sesizat atacul. Stiti cu totii ca mazarea este o cultura sensibila la atacul bolilor si daunatorilor, iar conditiile meteo din ultimele saptamani au creat conditii prielnice dezvoltarii acestora. Asa ca, nu neglijati monitorizarea acestei culturi, efectuand acum ultimele tratamente fitosanitare pentru a va asigura ca veti avea recolte bune.

Dupa cum v-am mai prezentat si in alte newslettere, cele mai frecevente boli sunt: antracnoza, rugina si mana. Pentru acestea, ALCEDO va recomanda fungicidele:  

ACROBAT MZ 69 WG (dimetomorf 9% + mancozeb 60%) in doza de 2 kg/ha pentru prevenirea si combaterea manei- Peronospora pisi;

ORTIVA TOP (azoxistrobina 200 g/l + difenoconazol 125 g/l). Se recomanda aplicarea incepand de la aparitia mugurilor florali pana cand, aproximativ 70% din pastai au atins dimensiunea finala (caracteristica soiului cultivat). Doza omologata este de 1 l/ha si actioneaza asupra urmatoarelor boli: antracnoza sau ascochitoza mazarii (Mycosphaerella pinoides, Asochyta pinoides), fainarea (Erysiphe pisi), mana (Peronospora viciae). Produsul actioneaza prin contact si sistemie locala translaminara.

Combateti daunatorii. Fara tratament va pot compromite cultura

Ca si bolile, si daunatorii pot ataca cultura de mazare, iar fara efectuarea unui tratament cu insecticide cultura poate fi compromisa. Dintre daunatori, pagubele cele mai importante sunt produse de gargarita (Bruchus pisorum). Femela depune ouale pe pastai, iar larvele patrund in seminte si se hranesc pana ajung adulti. Pentru combaterea daunatorilor, puteti utiliza urmatoarele insecticide:

BACTOSPEINE DF – in doza de 0,5-1kg/ha si este util in combaterea omizilor defoliatoare (Mamestra, Spodoptera, Autographa, Orthosia, Thaumetopoeidae, Pieris, etc). Acesta este un insecticid biologic si se administreaza de la ecloziune si primele stadii larvare;

DECIS EXPERT 100 EC (deltametrin 100 g/l) – in doza de 75 ml/ha si se foloseste impotriva tantarului florilor de mazare (Contarinia pisi);

KARIS 10 CS ( lambda-cihalotrin 100 g/l) – in doza de 50 ml/ha, impotriva gargaritei boabelor de mazare (Bruchus pisorum), gargaritei fasolei (Acanthoscelides obsoletus). Tot acest insecticid se utilizeaza in doza de 75 ml/ha impotriva moliei pastailor de mazare (Cydia nigricana), dar si a paduchelui verde al mazarii (Acyrthosiphon pisum);

Pe langa fungicide si insecticide, si fertilizarile foliare reprezinta o veriga tehnologica extrem de importanta pentru cresterea si dezvoltarea plantelor, prin asigurarea in optim a elementelor nutritive, necesare in fiecare stadiu de crestere si dezvoltare a culturii de mazare, mai ales in perioadele critice de nutritie. In acest context, va recomandam folosirea fertilizantului Folimax Molibden, in doza de 0,5-0,9 litri/ha tank mix cu FoliMAX Boron Plus 0,5-1,0 kg/ha sau FoliMAX BorON MIX 0,5-1,0 kg/ha. De asemenea, se mai poate utiliza FoliMAX Bor 21 FS, in doza de 1,0-1,5 kg/ha.

Daca doriti sa achizitionati aceste produse, dar si alte produse de protectia plantelor, va rog sa luati legatura cu reprezentantul ALCEDO din zona dumneavoastra agricola sau sa intrati pe site-ul www.alcedoltd.ro/SECTIUNEA PRODUSE.

Echipa ALCEDO