Pentru cultivatorii de porumb: Cum poate influenta iarna nivelul populatiei insectelor daunatoare? (partea V)

helicoverpa-armigeraDupa sfredelitorul porumbului, astazi venim cu informatii despre un alt daunator in cultura de porumb, si anume, omida fructificatiilor (Helicoverpa armigera). Asadar, omida fructificatiilor a pus, in ultimii ani, probleme fermierilor din sudul si sud-estul tarii, la cultura porumbului, dar exista semnale ca s-au inregistrat atacuri si in cazul florii-soarelui (la capitule) sau soia (semanata ca si cultura succesiva, dupa grau). De asemenea, insecta a pus probleme horticultorilor, prin atacurile la culturile de tomate, ardei, etc. Daunatorul ierneaza sub forma de pupa in sol, la adancimi cuprinse intre 7 si 25 cm. In cazul unor ierni usoare, fara precipitatii si fara geruri, mortalitatea pupelor hibernante este scazuta, avand ca posibil efect populatii ridicate in vara viitoare.

In concluzie, pentru majoritatea speciilor de daunatori, pe care i-am prezentat de cateva newslettere incoace, reiese faptul ca o iarna usoara, are drept consecinta o mortalitate scazuta a formelor hibernante (oua, pupe, larve sau adulti) si populatii mai ridicate in primavara. Asta in  contextul in care, de la un an la altul, numarul de substante active pe care fermierii le pot folosi pentru combaterea acestor daunatori, fie ca tratament la samanta, fie ca tratamente in vegetatie (culturi de toamna, culturi de primavara) este din ce in ce mai scazut. Ce pot face fermierii in conditiile date? Asigurarea corecta a tuturor verigilor tehnologice, asigurarea unei rotatii ca la carte a culturilor si mai ales informarea privind evolutia daunatorilor si a conditiilor climatice.

ing. Emil GEORGESCU

INCDA Fundulea

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.