Pentru cultivatorii de porumb: Cum poate influenta iarna nivelul populatiei insectelor daunatoare? (partea IV)

Scris de Echipa Alcedo

Ostrinia nubilalis

Ostrinia nubilalis

Dupa ce in news-ul de ieri am vorbit despre viermele vestic al radacinilor de porumb, astazi vrem sa aducem in atentie informatii despre cum influenteaza iarna nivelul populatiilor sfredelitorului porumbului (Ostrinia nubilalis). Asadar, sfredelitorul porumbului a inregistrat o crestere a atacului in ultimii ani, mai ales in zone agricole din vestul, sud-vestul si centrul tarii. Principala cauza o constituie conditiile favorabile din perioada de depunere a pontei, eclozarea larvelor si patrunderea acestora in tulpini (ultima decada a lunii iunie-prima decada a lunii iulie). Insecta ierneaza ca larva in cocenii de porumb, tulpini de sorg, etc. In literatura de specialitate se mentioneaza ca in cazul lucrarilor agrotehnice (inclusiv arat) precum si a unei ierni grele, mortalitatea larvelor hibernante poate sa ajunga la 90 %. Insa, o iarna usoara, cu temperaturi ridicate (cum s-a intamplat in acest an), fara precipitatii, are drept rezultat o mortalitate scazuta a larvelor, si posibil, o populatie ridicata a daunatorului anul urmator.

Tocmai de aceea, se recomanda monitorizarea cu atentie a populatiilor de sfredelitor, prin amplasarea de capcane feromonale in camp pentru a urmari curba de zbor a adultilor si a se determina momentul optim in care se fac tratamentele in vegetatie.

O alta masura mai sigura de prevenire a atacului este cultivarea unor hibrizi de porumb toleranti la acest daunator (despre care exista informatii sigure si verificate referitor la acest aspect).

ing. Emil GEORGESCU

INCDA Fundulea

 

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.