Pentru cultivatorii de porumb: Cum poate influenta iarna nivelul populatiei insectelor daunatoare? (partea IV)

Scris de Echipa Alcedo

Ostrinia nubilalis

Ostrinia nubilalis

Dupa ce in news-ul de ieri am vorbit despre viermele vestic al radacinilor de porumb, astazi vrem sa aducem in atentie informatii despre cum influenteaza iarna nivelul populatiilor sfredelitorului porumbului (Ostrinia nubilalis). Asadar, sfredelitorul porumbului a inregistrat o crestere a atacului in ultimii ani, mai ales in zone agricole din vestul, sud-vestul si centrul tarii. Principala cauza o constituie conditiile favorabile din perioada de depunere a pontei, eclozarea larvelor si patrunderea acestora in tulpini (ultima decada a lunii iunie-prima decada a lunii iulie). Insecta ierneaza ca larva in cocenii de porumb, tulpini de sorg, etc. In literatura de specialitate se mentioneaza ca in cazul lucrarilor agrotehnice (inclusiv arat) precum si a unei ierni grele, mortalitatea larvelor hibernante poate sa ajunga la 90 %. Insa, o iarna usoara, cu temperaturi ridicate (cum s-a intamplat in acest an), fara precipitatii, are drept rezultat o mortalitate scazuta a larvelor, si posibil, o populatie ridicata a daunatorului anul urmator.

Tocmai de aceea, se recomanda monitorizarea cu atentie a populatiilor de sfredelitor, prin amplasarea de capcane feromonale in camp pentru a urmari curba de zbor a adultilor si a se determina momentul optim in care se fac tratamentele in vegetatie.

O alta masura mai sigura de prevenire a atacului este cultivarea unor hibrizi de porumb toleranti la acest daunator (despre care exista informatii sigure si verificate referitor la acest aspect).

ing. Emil GEORGESCU

INCDA Fundulea