Patarea in ochi a bazei tulpinii la GRAU – simptome, factori favorabili, combatere

Patarea in ochi a bazei tulpinii la grau este considerata una dintre cele mai raspandite si mai pagubitoare boli la cerealele paioase, provocand pierderi semnificative de productie in Romania inca din 1965.

Petele oculare sunt cauzate de doua ciuperci strans inrudite: Oculimacula yallundae si Oculicmacula acuformis, care au fost cunoscute anterior pentru grau si, respectiv, secara ca Pseudocercosporella herpotrichoides. Desi se pot distinge in laborator, nu se poate stabili care dintre ele infecteaza o planta in camp pe baza simptomelor, insa optiunile de control sunt aceleasi pentru ambele.

Patarile oculare sunt de obicei observate mai intai la inceputul primaverii, la scurt timp dupa ce plantele intrerup starea de repaus si incep sa creasca. Boala se manifesta prin simptome diferite, plantele de grau putand fi atacate in toate fazele de vegetatie.

Ce factori favorizeaza aparitia bolii, dar si ce fungicide sunt recomandate pentru controlul acesteia, ne spune Ing. Cojanu Daniel Nicolae de la ICDPP Bucuresti, in articolul disponibil aici.

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.