Parlamentul European respinge posibilitatea ca statele membre sa interzica OMG

Strasburg, Franta – Parlamentul European a respins, in data de 28 octombrie, o propunere legislativa europeana care ar fi permis oricarui stat membru UE salimiteze sau interzica  vanzarea si utilizarea, pe teritoriul lor, a produselor alimentare si furajelor care contin Organisme Modificate Genetic aprobate de UE.

Respingerea este in conformitate cu opinia comisiilor parlamentare de specialitate si reflecta ingrijorarile venite din partea industriilor alimentare si furajelor, au precizat grupurile parlamentare.

Recent COCERAL, FEDIOL si FEFAC au dat publicitatii un studiu de impact economic al propunerii Comisiei, estimand ca inlocuirea soiurilor Modificate Genetice cu cele Nemodificate Genetic va duce la cresterea cu aproximativ 10%  a costurilor cu furajele pentru sectorul zootehnic (adica aproximativ 1,2 miliarde de euro daca patru tari UE ar fi optat pentru interzicerea OMG si cu 2,8 miliarde de euro daca toate tarile UE ar fi facut acelasi lucru), ceea ce ar fi facut necompetivita cresterea de animale in tarile care ar fi optat pentru interzicerea OMG-urilor atat comparativ cu tarile UE care nu ar fi facut acelasi lucru cat si fata de tarile terte, atat pe piata interna cat si pe piata globala.

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.