Nu lasati buruienile sa va acopere terenurile agricole
Scris de Echipa Alcedo
Legislatia europeana, dar si cea nationala, privind respectarea ecoconditionalitatii de catre fermieri, in vederea acodarii sprijinului financiar, prevad evitarea instalarii vegetatiei nedorite pe terenurile agricole, inclusiv pe terenurile care nu sunt folosite in scopul productiei. In contextul acestei conditii, vegetatia nedorita este reprezentata de unele specii de plante erbacee sau lemnoase, anuale sau perene, care invadeaza in mod spontan terenurile agricole, diminuand capacitatea de productie a culturilor agricole. Tot in aceasta categorie intra si unele specii vegetale de pe pajisti, fara valoare furajera sau toxice pentru animale.
Vegetatia nedorita nu trebuie sa domine cultura intr-o proportie mai mare de 30% din suprafata parcelei, indiferent de categoria de folosinta a terenului (teren arabil, pajisti permanente, culturi permanente, vite-de-vie). Pentru plantatiile viticole situate pe terase, procentul de 30% se aplica, atat pentru spatiul cultivat cu vita-de-vie, cat si pentru suprafata taluzului.
Daca procentul de imburuienare depaseste 80% din suprafata parcelei, se considera ca parcela este neeligibila si se exclude de la plata.
De asemenea, terenul agricol necultivat, unul sau mai multi ani, pe care s-a instalat vegetatia nedorita pe mai mult de 80% din suprafata, este considerat „parloaga” si se exclude de la plata. Fermierii trebuie sa evite transformarea in parloaga a terenurilor agricole care nu mai sunt exploatate pentru productie!
Pe site-ul www.apia.org.ro, sunt postate Ghidurile de identificare a buruienilor ce constituie vegetatia nedorita pe terenul arabil, respectiv pe pajisti.
Echipa ALCEDO