Neonicotinoidele absolut necesare

Scris de Echipa Alcedo

Daniel ConstantinProdusele de protectia plantelor pe baza de neonicotinoide sunt absolut necesare in tratarea semintelor, iar restrictionarea acestora in 2013 dauneaza foarte mult productiei agricole din Romania, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin in cadrul conferintei ELEC – Liga pentru Cooperare Economica Europeana, ce s-a desfasurat ieri la sediul BNR.

Putem sa ne mentinem pe primul loc la floarea-soarelui si pe doi la porumb, daca vom reusi sa nu mai fie restrictionate neonicotinoidele. Ele sunt absolut necesare in tratarea semintelor. Faptul ca in 2013 ele au fost restrictionate dauneaza foarte mult productiei din Romania, daca nu vom obtine acea perioada de derograre de 120 de zile, asa cum impreuna cu mediul privat am incercat sa convingem Comisia Europeana”, a spus ministrul.

Restrictionarea neonicotinoidelor are efecte negative nu numai asupra culturilor agricole, ci si asupra intregii economii romanesti, aducand pierderi majore si lovind astfel in locurile de munca existente atat in agricultura cat si mai departe pe lantul de comercializare, desfacere, prelucrare, etc. Anul acesta, chiar si cu tratament la samanta, atacul de Tanymecusa fost dezastruos. Lipsa tratamentului la samanta ar aduce pierderi de productie intre 40 si 60%. Daca ne raportam la productiile si preturile anului 2013, la un simplu calcul pagubele ar fi imense – peste 5 milioane de tone de produse agricole (floarea-soarelui, porumb si rapita) care, daca ar fi fost valorificate, ar fi insumat undeva la 1,5 miliarde de euro. Dupa cum stiti, restrictionarea neonicotinoidelor nu s-a luat in baza unor argumente stiintifice, Romania votand impotriva acestei decizii.

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.