“Motul” nu este daunator sanatatii

Scris de Echipa Alcedo

atta0c6In lunile de vara, pietele de legume sunt “invadate” de tomate, a caror forma este putin curioasa, ele avand un varf ceva mai pronuntat in partea opusa coditei, la penduncul. Din cauza lipsei de informatii, dar in unele cazuri si cu rea intentie, aceste tomate au fost prezentate, de mai multe ori, de catre unele canale TV de stiri, drept cancerigene. Uneori insa, nu aceste canale sunt vinovate, ci cei care le servesc informatiile, in necunostinta de cauza.

Insa, afirmatia ca tomatele cu „mot” sunt daunatoare sanatatii consumatorilor este TOTAL FALSA! Iata de ce:

In primul rand acest „mot” sau mucron, apare de regula atunci cand au fost folositi regulatori de crestere, produse care se folosesc pentru a reduce procentul de avortare a florilor in conditii climatice mai putin favorabile.

In al doilea rand, aceste tomate provin de la un hibrid bulgaresc „Prekos”, care are tendinta de a face fructe cu varful mai proeminent, indiferent daca au fost sau nu stimulate. Practic, 70-80% din fructe au acest mucron fara a fi stimulate. Este adevarat ca in urma stimularii, aproape toate fructele au acest mucron, care poate fi mai proeminent daca se stimuleaza in exces. Dupa parerea noastra, acesta este de fapt un defect genetic, fructul neavand o forma comerciala atractiva. Dar ceea ce ar fi trebuit sa fie un dezavantaj comercial, s-a transformat cu ani urma, intr-un avantaj. In acest fel consumatorii diferentiaza tomatele produse in Romania de cele importate, determinandu-i pe cultivatori sa-l foloseasca in continuare.

DR. VICTOR LACATUS