Motivul scaderii populatiilor de albine melifere

Scris de Echipa Alcedo

albina - neonicotinoidePotrivit unui nou sondaj al Universitatii din Maryland, populatiile de albine melifere au scazut cu 42%. Apicultorii au avut pierderi severe in timpul lunilor de vara, care, dupa cum spun expertii, ar putea fi un indicator negativ pentru sanatatea generala a coloniilor de albine.

„Cifrele in scadere, din timpul iernii, sunt mai putin problematice, mai ales ca nu am vazut semne de tulburare a scaderii coloniilor in ultimii ani, insa aceste mari pierderi de colonii din timpul verii si pe tot parcursul anului raman foarte ingrijoratoare“, a declarat Jeffery Pettis, coordonatorul studiului si entomolog senior al Departamentului de Agricultura al Statelor Unite ale Americii.

Expertii atribuie o parte din pierdere acarianului Varroa, un parazit mortal care a facut ravagii in coloniile mici de albine. Cu toate acestea, nu exista nici o explicatie clara pentru scaderile masive printre coloniile mari.

De asemenea, intr-un nou studiu al Universitatii de Stat din Michigan, cercetatorii au descoperit, in cele din urma cum, micul parazit Varroa, este capabil sa se infiltreze in coloniile de albine, atat de populate: imitand mirosul unei albine.

Acarianul Varroa se infiltreaza in colonia de albine, se fixeaza pe aceasta si ii suge hemolimfa („sangele“ albinei), raspandind virusi letali albinei. Acarianul este, cel putin partial, de vina pentru scaderea recenta, cu 42% a populatiilor de albine de pe intreg teritoriul Statelor Unite ale Americii.
Conform studiului realizat de Zachary Huang, acarianul Varroa poate imita albina, prin modificarea unor hidrocarburi, asa-numitele „colonii de substante chimice“, care ajuta albinele sa se identifice reciproc. Acarianul Varroa are capacitatea de a-si schimba mirosul cu usurinta, in doar cateva zile, migrand,nu numai printre diferite colonii de albine, dar chiar si printre alte specii de polenizatori.

Impactul declinului populatiei de albine este foarte mare. Albinele nu produc numai miere, ele joaca si un rol important in polenizarea altor culturi. Industria de polenizare a mierii de albine este evaluata la aproximativ 15 miliarde de dolari in fiecare an.

sursa: www.discovery.com