Mai multe acte normative in favoarea fermierilor, adoptate

foto la 9-60In sedinta Guvernului, organizata zilele trecute a fost aprobata o Ordonanta de urgenta pentru modificarea unor acte normative din domeniul agriculturii. Astfel, prin prezenta OUG s-au modificat urmatoarele acte normative:

  1. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.
  2. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2014 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, prin reorganizarea Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit
  3. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2013 privind unele masuri pentru dezvoltarea si sustinerea fermelor de familie si facilitarea accesului la finantare al fermierilor:

Fata de obiectivul sprijinului achizitiei de terenuri agricole in vederea cresterii suprafetelor exploatate pentru rentabilizarea si eficientizarea productiei agricole, modificarile vizeaza redefinirea situatiilor in care se poate achizitiona teren agricol cu garantia fondurilor de garantare constituite din fonduri publice. Fata de forma actuala, care se refera la achizitia terenului aflat in arenda doar de catre arendas, prin modificare se procedeaza la extinderea aplicabilitatii legii persoanelor fizice sau juridice, eliminand aceasta conditionare, pentru cei care detin o exploatatie agricola, pana la atingerea unui plafon de maximum 1.000 de ha in proprietate.

Pentru buna functionare a schemei de microcreditare este necesara schimbarea bazei de calcul a fermei de familie de la unitatea de dimensiune economica (UDE) la valoarea standard a productiei agricole (SO).

  1. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 64/2013 privind infiintarea si acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor in agricultura si acordarea de compensatii financiare membrilor pentru pierderile economice generate de boli si/sau daunatori la plante si animale, de un incident de mediu sau alti factori naturali:

Modificarea si completarea este necesara pentru asigurarea corelarii dispozitiilor OUG nr.64/2013 cu prevederile Regulamentului nr.1305/2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurala din FEADR si cu fisa masurii cuprinsa in PNDR 2014-2020 in ceea ce priveste tipurile de riscuri acoperite prin extinderea si la fenomene climatice nefavorabile precum seceta, inundatiile sau inghetul de iarna.

Au fost actualizate prevederile OUG legate de forma de organizare a fondului mutual, continutul actului constitutiv si al statutului, precum si cele referitoare la organele de conducere avand in vedere scopul constituirii fondurilor mutuale in temeiul acestui act normativ.

In acest scop, actul normativ cuprinde dispozitii privind infiintarea, avizarea, acreditarea fondurilor mutuale pentru acoperirea riscurilor in agricultura, modul de functionare al acestora, precum si atributiile Autoritatii de Supraveghere Financiara in procesul de acreditare si supraveghere, in vederea gestionarii eficiente a fondurilor europene nerambursabile alocate din PNDR 2014-2020.

sursa: comunicat de presa Guvernul Romaniei

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.