MADR ajuta fermierii afectati de seceta

Scris de Echipa Alcedo

seceta severaDe curand, Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a declarat in cadrul unei emisiuni televizate ca fermierii ai caror culturi au fost afectate de seceta vor primi despagubiri. “Trebuie sa refacem sistemul de irigatii ca sa nu mai suferim in fiecare an. Acum putem sa intervenim pe zona de despagubiri. Pentru suprafetele mici, putem sa oferim un ajutor de minimis de la bugetul de stat fara sa cerem acordul UE. La suprafetele mari este mai complicat pentru ca daca avem culturi calamitate, cum spune Regulamentul, mai mari de 30% pentru fiecare proprietar, atunci trebuie sa asteptam acordul Comisiei Europene”, a spus Daniel Constantin la emisiunea ”Vorbeste liber” de pe TVR 1.

Ministrul a adaugat ca s-au format deja comisii speciale pe langa prefecturi, specialisti care merg pe teren si evalueaza situatia. ”Probabil abia in luna august, cand se sfarseste perioada de risc pentru seceta, vom avea o situatie centralizata. O vom trimte spre aprobare la Bruxelles si doar dupa aceea putem sa dam banii de la bugetul de stat”, a mai spus ministrul de resort.

El a explicat ca pentru suprafetele mici statul notifica Comisia Europeana dar poate sa acorde in mod direct trei ani de zile pana la 15.000 de euro fara sa astepte aprobare: “Pana sa primeasca despagubirile pentru fermierii care au suprafete mari, care au solicitat si fac parte din organizatii de udatori am putut sa venim mai aproape cu apa de ei”.

Daniel Constantin a dezvaluit ca lucreaza la un proiect pe care o sa il faca public zilele urmatoare care presupune reducerea costurilor de energie astfel incat sa stimuleze acolo unde se poate irigarea suprafetelor.

sursa:agrointel.ro