Lucrari de ingrijire in cultura de soia – Combaterea buruienilor, bolilor si a daunatorilor

 

Efectul tratamentelor fitosanitare in cultura de soia

Soia este o cultura profitabila, dar foarte sensibila la imburuienare, iar procesul combaterii este un efort constant. Buruienile pot provoca pagube majore acestei culturi, iar aplicarea nerationala a erbicidelor poate avea repercusiuni importante asupra randamentului culturii. Asa ca, in alegerea schemei de erbicidare trebuie sa cunoastem foarte bine istoricul parcelei privind buruienile problema. Doar in acest fel vom putea apela la cele mai eficiente variante de erbicidare in preemergenta si postemergenta sau numai in postemergenta. Combaterea buruienior trebuie sa fie o preocupare majora pentru cultivatorii de soia si in acest context vom prezenta erbicidele omologate pentru soia, pe care vi le recomandam:

TENDER (S-metolaclor 960g/l). Acesta este un erbicid selectiv ce combate buruieni sensibile precum: Digitaria sanguinalis, Digitaria ischaenum, Echinochloa crus-galli, Panicum miliaceum, Setaria spp., Galinsoga parviflora, Apera spica-venti, Alopecurus mysoroides, Lolium spp. De asemenea, actioneaza si asupra unor buruieni moderat sensibile ca: Amaranthus spp., Capsella bursa-pastoris, Portulaca oleracea, Sorghum bicolor, Sorghum halepense din seminte, Chenopodium spp., Mercurialis annua. Se aplica:

– ppi – inainte de semanat cu incorporare, in conditii de seceta, in doza de 1-1,5l/ha, 3-4 cm. Incorporarea se va efectua cu combinatorul, nu mai adanc de 5 cm.

– preemergent – dupa semanat, inainte de rasarirea culturii si a buruienilor, in conditii de umiditate normala.

LEOPARD 5 EC (quizalofop-p-etil 50g/l) poate fi folosit in doza de 1,5-2 l/ha si controleaza foarte bine Sorgum halepense din rizomi, iar in doza de 0,7 l/ha impotriva buruienilor monocotiledonate anuale pana la stadiul de infratire (Setaria, Echinochloa, Digitaria, Sorgum din seminte). Acest erbicid are o eficacitate ridicata si nu creeaza probleme de remanenta pentru culturile postmergatoare. De asemenea, eficacitatea lui nu este afectata de o eventuala ploaie in 2-3 ore de la aplicare.

RANGO (quizalofop-P-tefuril 40 g/l) il puteti utiliza impotriva buruienilor monocotiledonate anuale (Setaria, Echinochloa, Digitaria) in doza de 0,75 l/ha, iar impotriva costreiului din rizomi doza omologata este de 1,5-2 l/ha. RANGO este foarte bine absorbit de catre frunzele buruienilor, iar performantele acestui erbicid nu sunt afectate de ploaie, de indata ce solutia s-a uscat pe plante.

SELECT SUPER (cletodim 120 g/l) se foloseste in doza de 0,6-1 l/ha pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale (Setaria, Echinochloa, Digitaria, Sorghum halepense din samanta), iar pentru costreiul din rizomi se utilizeaza in doza de 1,5-2 l/ha.

PULSAR (imazamox 40 g/l). Acest erbicid controleaza buruienile anuale cu frunza lata si unele graminee, cum ar fi: stir, traista ciobanului, ambrozie, teisor, ciumafaie, iarba barboasa, fumarita, busuioc salbatic, zamosita, musetel, roman, mac, grasita, mustar salbatic, zarna, susai si soparlita. Nu combate loboda, volbura, troscotul si ca urmare, in solele unde aceste buruieni sunt predominante, vom alege alta solutie de erbicidare. Aplicarea se va face incepand de la aparitia primelor frunze trifoliate pana la aparitia primilor lastari laterali. Nu se aplica dupa aparitia bobocilor florali. Doza de utilizare este cuprinsa intre 0,75-1 l/ha si depinde de infestare si dominanta buruienilor. Eficacitatea maxima se obtine atunci cand buruienile dicotiledonate anuale sunt in faza de 2-4 frunze, iar gramineele anuale in faza de 1-3 frunze (sa nu fie infratite).

CORUM (bentazon 480 g/l + imazamox 22,4 g/l). Acest erbicid actioneaza asupra buruienilor anuale cu frunza lata si unele graminee, ca de exemplu: stir, traista ciobanului, loboda, teisor, ciumafaie, turita, iarba barboasa, fumarita, busuioc salbatic, zamosita, musetel, mac, troscot, grasita, mustar salbatic, zarna, susai si soparlita. Il putem aplica intotdeauna impreuna cu un adjuvant (Dash 0,2-0,3 l in 100 l apa) incepand de la aparitia primelor frunze trifoliate, pana la aparitia primilor lastari laterali (BBCH 12-25). In caz de infestari puternice cu buruieni, Corum se poate aplica impreuna cu adjuvantul Dash in doza de 0,5 l in 100 l apa. De asemenea, in functie de tehnologia de cultura si de nivelul de imburuienare, erbicidul Corum se poate aplica si ca tratament secvential, dar cu respectarea dozei omologate, astfel: primul tratament in doza de 0,95 l/ha+0,5 l/ha adjuvant Dash se aplica in stadiul de 1 frunza a culturii de soia, iar al doilea tratament se va efectua dupa 7-14 zile de la aplicarea primului tratament in doza de 0,95 l/ha+0,5 l/ha adjuvant Dash. In acest caz, la momentul aplicarii tratamentelor, majoritatea buruienilor trebuie sa fie in stadiu tanar, respectiv faza de cotiledoane pana la 2 frunze adevarate.

 – HARMONY 50 SG (tifensulfuron-metil 50%). Este un erbicid selectiv, sistemic, sulfonilureic, pentru combaterea in postemergenta a buruienilor cu frunza lata din culturile de soia. Asadar, combate buruieni ca: ambrozia, cornaci, grasita, iarba rosie, loboda, loboda salbatica, macris, musetel salbatic, stir, traista-ciobanului, rocoina, iar doza omologata este de 12 g/ha + 0,1% adjuvantul Trend. Utilizarea adjuvantului Trend se recomanda in doza de 250 ml/ha. Pentru combaterea eficienta a buruienilor se recomanda aplicarea a doua tratamente succesive la interval de 8-10 zile. Nu se praseste cultura inainte si dupa tratament – cel mai bun moment pentru prasit este la 12-14 zile dupa tratament. Harmony 50 SG are perioada lunga de aplicare. Este important de retinut ca rotatia culturilor dupa soia nu este restrictionata.

Bolile si daunatorii in cultura de soia

Nu numai buruienile pot creea probleme deosebite culturii de soia. Si bolile o pot ataca, iar soia este extrem de sensibila la atacul de mana. Asa ca, aplicarea de tratamente fitosanitare cu fungicide la momentul optim va ajuta sa aveti o cultura sanatoasa. In acest sens, va recomandam fungicidul RIDOMIL GOLD MZ 68 WG (mefenoxam 4% + mancozeb 64%) care combate cu succes Peronospora manshurica (mana), in doza de 2,5 kg/ha. Acest fungicid are actiune dubla, atat de contact cat si sistemica. Componenta sistemica este absorbita rapid de partile verzi ale plantei, transportata acropetal si distribuita in planta, iar componenta de contact formeaza o bariera protectoare pe suprafata frunzei.

Pe langa atacul bolilor, nici daunatorii (lacuste, cosasi, paianjanul rosu comun) nu stau “departe” de aceasta cultura. Asa ca, trebuie avut in vedere si aplicarea tratamentelor cu insecticide sau acaricide.

Ca insecticid va recomandam:

FASTER 10 CE (cipermetrin 100 g/l), insecticid cu actiune de contact si ingestie. Actioneaza asupra lacustelor si a cosasilor (Dociastaurus marocannus, Calliptamus italicus, Tetigonia caudata, Locusta migratoria), iar doza este de 100 ml/ha. Aceasta doza se aplica in 300 litri apa/ha, insa in functie de performanta echipamentelor care se folosesc la stropit se pot aplica cu cantitati de apa in limitele de 200-400 litri/ha. Are o buna actiune reziduala pe plantele tratate.

Acaricide omologate:

ENVIDOR 240 SC (spirodiclofen 240 g/l) combate Tetranychus urticae (paianjanul rosu comun), in doza de 0,3 l/ha in 300-400 l apa/ha. Se recomanda efectuarea unui tratament pe sezon, la avertizare, de obicei in faza de formare a boabelor. Produsul este lipofilic: el se fixeaza in stratul ceros al cuticulei si nu este spalat de precipitatii. Actiunea nu este influentata de temperaturile extreme. Nu are efect de soc. Perioada de protectie este foarte lunga, de peste 40 de zile.

NISSORUN 10 WP (hexithiazox 10%). Actioneaza impotriva paianjanului rosu comun, in concentratie de 0,04% (0,4 kg/ha). Precizam ca eficacitatea produsului nu este influentata de precipitatiile care cad dupa ce solutia s-a uscat pe planta. Poate fi aplicat in combinatie cu un numar mare de produse folosite in protectia plantelor si nu afecteaza albinele si nici acarienii pradatori, folositi in programele de combatere integrata.

Daca sunteti interesati de achizitionarea acestor produse, va recomandam sa luati legatura cu reprezentantul de vanzari ALCEDO din zona dvs. sau sa consultati site-ul www.alcedoltd.ro, sectiunea PRODUSE.

Echipa ALCEDO

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.