Lipsa microelementelor de bor si molibden poate afecta nivelul recoltei la culturile de mazare si soia

Scris de Echipa Alcedo

Borul joaca multiple roluri pozitive in plante, cum ar fi alungirea celulelor, cresterea stigmatului, stimularea infloririi, formarea si calitatea polenului, formarea boabelor, continutul in substante de rezerva (zahar, ulei, proteine), influentand direct productia si calitatea acesteia.

Deficienta de bor este favorizata de seceta si apare frecvent la culturile infiintate pe soluri nisipoase si cu pH ridicat sau pe solurile cu un continut ridicat de azot si de calciu, determinand uscarea mugurilor terminali, diminuarea drastica a procesului de crestere si dezvoltarea plantelor, a fecundarii florilor, rezultand pastai cu putine boabe si implicit productii mici si de calitate inferioara. Chiar si in perioade ploioase, dat fiind faptul ca borul nu este legat in sol, acesta poate fi spalat usor asemenea azotului si sulfului. Aplicat foliar, borul influenteaza pozitiv gradul de fecundare al florilor si poate determina obtinerea de productii ridicate si de calitate superioara.

Deficienta de molibden apare pe soluri cu pH cuprins intre 4,7-8,0, carenta pe aceste soluri manifestandu-se la o paleta mai larga de culturi, cele mai sensibile fiind floarea soarelui, mazarea, fasolea, soia, lucerna, graul, porumbul, sorgul, precum si unele soiuri de vita de vie, in special cele rosii. In afara de ingalbenirea plantelor, aparitia de necroze sau deformari ale plantelor, deficienta de molibden determina la leguminoasele pentru boabe o scadere a rezistentei plantelor la atacul patogenilor, in special al celor ce determina aparitia fainarii si a antracnozei.

De asemenea, molibdenul este microelementul responsabil pentru formarea nodozitatilor si fixarea azotului.

Aceste deficiente pot fi inlaturate, in special prin tratamente foliare preventive sau curative, folosind FoliMax BMol (1.0 – 1.25 l/ha) si FoliMax BorON-EcoMax (1.0 – 2.0 l/ha).

Pentru mai multe detalii despre oferta noastra va rugam sa apelati la reprezentantii ALCEDO din zona dumneavoastra. Informatii gasiti si in aplicatia ALCEDO, disponibila in AppStore sau Google Play: https://aplicatia.alcedo.ro/

Echipa ALCEDO